Kadernota verbonden partijen gemeente Arnhem
In 2016 is de visie van de gemeente Arnhem op de verbonden partijen vastgelegd in de kadernota verbonden partijen 2016 gemeente Arnhem, met daarin uitvoeringsrichtlijnen over de wijze van sturen en beheersen. Uitgangspunt is om hierbij uit te gaan van een risicogerichte aanpak, onder andere door het instellen van een governance code en het toepassen van een 'risicokompas'.
BBV-Notitie verbonden partijen
Ook de Notitie verbonden partijen van de Commissie BBV uit oktober 2016 geeft verplichte en aanbevolen kaders ten aanzien van verbonden partijen. In deze notitie wordt uiteengezet wanneer sprake is van een financieel en bestuurlijk belang. Van een financieel belang is sprake als de gemeente de middelen zoals vermogen of leningen, die aan een partij ter beschikking zijn gesteld, niet terugkrijgt bij faillissement van die partij of indien financiële problemen bij de derde partij kunnen worden verhaald bij de gemeente. Bij een bestuurlijk belang gaat het om het hebben van zeggenschap van de gemeente in een derde partij, hetzij omdat de gemeente een zetel in het bestuur heeft, hetzij omdat ze via aandelen mee kan stemmen.
Wet gemeenschappelijke regeling
Een ander extern kader betreft de Wet gemeenschappelijke regeling (Wgr). In 2020 is door de minister van Binnenlandse zaken een voorstel tot wijziging van deze wet ingediend die erop gericht is de kaderstellende en controlerende rol van de gemeenteraad bij taken die in gemeenschappelijke regelingen worden uitgevoerd te versterken. In juni 2021 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel aangenomen; in december 2021 heeft ook de Eerste Kamer met het wetsvoorstel ingestemd. Naar verwachting treden de wijzigingen op 1 juli 2022 in werking. De komende tijd wordt bezien of de gewijzigde Wgr gevolgen heeft voor de kadernota en de inbedding van de verbonden partijen in de P&C-cyclus.
Diversiteit en inclusiviteit
Binnen de gemeentelijke organisatie worden stappen gezet om te komen tot een diverse en inclusieve organisatie. We vinden het belangrijk dat ook onze verbonden partijen het onderwerp diversiteit en inclusie als speerpunt van beleid hebben. Tijdens het raadsdebat op 14 juli 2021 heeft wethouder Jan van Dellen daarvoor een toezegging gedaan. Najaar 2021 en het eerste kwartaal van 2022 hebben we gebruikt om vast te stellen hoe we daar invulling aan gaan/kunnen geven. Het streven is om in gesprek te gaan met de verbonden partijen en die gesprekken zoveel als mogelijk voor de zomer van 2022 te voeren. Het gesprek zal gaan over het belang van de gezamenlijke inzet op diversiteit en inclusiviteit, wat de partijen al doen en wat hun plannen zijn en het over en weer delen van kennis en ervaringen.
Mede naar aanleiding van de toezegging zijn in de gewijzigde Algemene subsidieverordening definities van diversiteit en inclusie opgenomen. Zodat subsidieontvangers, een van de partijen waar we als gemeente mee samenwerken, verplicht kunnen worden om hier invulling aan te geven. Voor een verdere toelichting op de wijziging van de Algemene subsidieverordening wordt verwezen naar de paragraaf Subsidies.