Arnhem: een veilige stad!

Criminaliteit maakt geen kans

Criminaliteit maakt geen kans

Doel

Criminaliteit maakt geen kans

Arnhem staat per 2019 hoog op de lijst van 100.000+ gemeenten met de meeste delicten per 1000 inwoners. Ondanks een daling van het aantal in de afgelopen jaren. Het aantal in Arnhem (73) lijkt meer op het aantal dat past bij een gemeente van 300.000+ (81,4) dan bij het landelijke gemiddelde van gemeenten met 100.000 - 300.000 inwoners (54,6). Deze situatie is niet te koppelen aan één of twee veiligheidsincidenten maar ontstaat door een breed scala aan misdrijven. Voor de komende jaren zetten we in op een daling van het aantal delicten naar een niveau dat aansluit bij het landelijke gemiddelde van steden met de omvang van 100.000 - 300.000 inwoners. Tegen ondermijnende criminaliteit wordt stevig opgetreden en worden barrières opgeworpen. Er wordt een norm gesteld door handhavend op te treden. In preventieve zin door het regelmatig en structureel controleren van kwetsbare branches maar ook bij speciale integrale acties naar aanleiding van signalen en onderzoek. Bewoners worden betrokken door omwonenden te informeren bij de ontmanteling en sluiting van drugsproductie locaties. Zij worden gewezen op de gevaren en het vermoeden van drugsproductie en -handel in de woon- en leefomgeving (amendement 19A60 Niet in mijn wijk).

Turap 2 2021

Het terugdringen van de criminaliteit heeft de volle aandacht. In de lokale driehoek worden de veiligheidsincidenten besproken en wordt gestuurd op een effectieve aanpak.
Witwassen, drugshandel in welke vorm dan ook, illegaal gokken, mensenhandel en illegale prostitutie zijn vormen van criminaliteit die direct of indirect de openbare orde aantasten en de samenleving ontwrichten.
Met het intrekken van vergunningen, sluiting van (horeca)panden wordt een norm gesteld om te voorkomen dat criminelen voet aan de grond krijgen in Arnhem. Onder de regie van de gemeente voert het Interventieteam Ondermijning Arnhem samen met  justitie, politie, handhaving en andere relevante partners gerichte acties uit. Jeugdcriminaliteit krijgt de aandacht met het project 'ondermijnende drugscriminaliteit onder jeugdigen' (BOTOC). De aanpak overlast Korenkwartier is onderdeel van de aanpak tegen ondermijning. Het bestrijden van mensenhandel, gericht op preventie, signalering, zorg en opvang wordt in 2021 voortgezet en voorzien van een actuele actielijn. Het (landelijke) experiment gesloten coffeeshopketen, waaraan Arnhem deelneemt, bevindt zich nog in de opstartfase en heeft enige vertraging. De lokale voorbereidende werkzaamheden lopen door.

Jaarverslag 2021

Het terugdringen van de omvang van het aantal delicten in Arnhem heeft onverminderd de volle aandacht gehad.
In de lokale driehoek worden de veiligheidsincidenten periodiek besproken en wordt gestuurd op een effectieve
aanpak. Door de pandemie is er een verandering te zien in de aard van de criminaliteit. Woninginbraken en
zakkenrollen nemen af terwijl de digitale criminaliteit oprukt. Er wordt een norm gesteld door te handhaven.
Bestuursrechtelijke maatregelen zijn getroffen waaronder het sluiten van panden en het intrekken van
horecavergunningen in verband met het aantreffen van hennep, andere drugs en illegale prostitutie. Tegen ondermijnende criminaliteit wordt stevig opgetreden en worden barrières opgeworpen met het Interventieteam Ondermijning Arnhem. In preventieve zin door het regelmatig en structureel controleren van kwetsbare branches maar ook bij speciale integrale acties naar aanleiding van signalen en onderzoek. In het plan van aanpak Ondermijnende criminaliteit 2022-2026 wordt een brede aanpak voor de komende jaren uitgerold. Hierin zijn de bevindingen van het onderzoek in 2021 van de Rekenkamer naar Ondermijning in Arnhem verwerkt. De aanpak van Mensenhandel krijgt hierin eveneens aandacht. Ondermijnende drugscriminaliteit onder jeugdigen wordt met het project BOTOC aangepakt. We willen voorkomen dat jongeren afglijden in criminaliteit en hen een beter perspectief bieden in hun ontwikkeling. Het (landelijke) experiment gesloten coffeeshopketen, waaraan Arnhem deelneemt, is nog in de opstartfase en heeft vertraging opgelopen. Lokaal is er een projectplan opgesteld en gaan de lokale voorbereidingen door waaronder het opstellen van een nieuw coffeeshopbeleid dat past bij het experiment.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53