Criminaliteit maakt geen kans

Misdaad mag niet lonen

Misdaad mag niet lonen

Inspanning

Misdaad mag niet lonen

Witwassen, drugshandel in welke vorm dan ook, illegaal gokken, mensenhandel en illegale prostitutie zijn vormen van criminaliteit die direct of indirect de openbare orde aantasten en de samenleving ontwrichten.
Met het intrekken van vergunningen en sluiting van (horeca)panden wordt een norm gesteld om te voorkomen dat criminelen voet aan de grond krijgen in Arnhem. Bij de horeca- en exploitatievergunningen worden ondernemers gescreend. Het ruimer toepassen van de mogelijkheden die de wet Bibob biedt werpt een extra barrière op voor criminelen. Voor de uitvoering zijn in de Herstelagenda van het college een Bibob-coördinator en een Bibob-onderzoeker voorgesteld om dit ook vorm te geven. De aandacht voor ondermijning wordt vanuit de praktijk doorontwikkeld en doorgezet. Onder de regie van de gemeente wordt in het Interventieteam Ondermijning Arnhem samen met justitie, politie, handhaving en andere relevante partners de strijd aangebonden tegen ondermijnende activiteiten. Voor kennisdeling op fenomenen voor een effectieve aanpak op ondermijning neemt Arnhem neemt deel aan het landelijke platform 'Citydeal'. Jeugdcriminaliteit krijgt de aandacht met het project 'ondermijnende drugscriminaliteit onder jeugdigen'. De aanpak overlast Korenkwartier is onderdeel van de aanpak tegen ondermijning. Het bestrijden van mensenhandel, gericht op preventie, signalering, zorg en opvang wordt voortgezet. De nieuwe Wet regulering sekswerk, die mede dient ter bestrijding van mensenhandel, wordt naar verwachting in 2020 aan de Kamer aangeboden. Dit heeft consequenties voor het lokale prostitutiebeleid. Het experiment gesloten coffeeshopketen, waaraan Arnhem deelneemt, bevindt zich in de opstartfase en zal in 2021 tot uitvoering komen.

Turap 2 2021

Bestuursrechtelijk wordt normerend opgetreden met het sluiten van panden en of het intrekken van vergunningen. Voor ondermijning kwetsbare branches worden lokaal in kaart gebracht en preventieve interventies voorbereid en uitgevoerd. Met de inmiddels aangestelde Bibob-coördinator en Bibob-onderzoeker wordt hier een impuls aan gegeven. Voor de bestrijding van uitbuiting (mensenhandel) wordt in 2021 een nieuwe actielijn voor de komende jaren ontwikkeld. De nieuwe Wet regulering sekswerk is ingediend bij de Kamer. Het landelijke experiment gesloten coffeeshopketen is vertraagd. De voorbereiding van de lokale deelname loopt door.  

Jaarverslag 2021

Witwassen, drugshandel in welke vorm dan ook, illegaal gokken, mensenhandel en illegale prostitutie zijn
vormen van criminaliteit die direct of indirect de openbare orde aantasten en de samenleving ontwrichten. In dat
kader is er een norm gesteld. Zo heeft het Interventieteam Ondermijning Arnhem, onder regie van programma veiligheid en in samenwerking met diverse afdelingen van de gemeente (waaronder handhaving, de politie, de ODRA en andere relevante partners) integrale controle-acties uitgevoerd op voor ondermijning kwetsbare branches zoals massagesalons en sisha lounges. Voorts zijn twee bedrijventerreinen onder de loep genomen en gecontroleerd. Met de verruiming van het BIBOB-beleid eind 2020 en de aanstelling van een BIBOB-coördinator en BIBOB-onderzoeker in 2021 is een begin gemaakt met het strengere toezicht ‘aan de poort’ voor het verkrijgen van een horeca-vergunning. Zo zijn er vier aanvragen gestuurd naar het Landelijke Bureau BIBOB voor een advies. In twee gevallen heeft dit geleid tot een weigering. De andere zijn nog in onderzoek. In de strijd tegen drugscriminaliteit is bestuurlijk gehandhaafd door het zeven keer sluiten van een pand voor drie maanden en het geven van twintig waarschuwingen voor hennepkwekerijen. Voor harddrugs zijn zeven panden voor drie maanden gesloten en vier waarschuwingen gegeven. In 2021 heeft de Rekenkamer onderzoek gedaan naar en aanbevelingen gedaan voor de aanpak van ondermijning in Arnhem. De uitkomst is meegenomen in het eind 2021 vastgestelde plan van aanpak Ondermijning 2022-2026. Hierin worden op verschillende domeinen interventies voorbereid en uitgevoerd. Onderdeel hiervan is mensenhandel. In 2021 is hiervoor aandacht geweest door het versterken van de samenwerking met de politie en OM en het verstevigen van de aanpak. Dit heeft inmiddels geleid tot het sluiten van een pand in verband met het aantreffen van illegale prostitutie. We zijn gastheer geweest van de expositie ‘Open je ogen voor mensenhandel’ van COMENSHA om de bewustwording bij de inwoners te verhogen. Om de digitale weerbaarheid tegen seksuele uitbuiting onder jongeren te vergroten is samen met de provincie een webinar georganiseerd. In het Veiligheidshuis is een screeningsoverleg Mensenhandel waarin signalen worden geduid en vervolgacties worden voorbereid.

Met het project BOTOC is een begin gemaakt met een offensief tegen drugscriminaliteit onder jeugdigen. Dit heeft in 2021 geleid tot de volgende acties:

  • In de wijken Presikhaaf en Malburgen is gestart met het ‘streetwise’ toezicht van straatcoaches om jongerenoverlast te signaleren en daarop te acteren.
  • Door jongerenwerkorganisaties Presikhaaf University (Presikhaaf) en AM Support (Malburgen) worden jongeren begeleid om een Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP) op te stellen.
  • Start “Prospect 4 Cash!” gericht op begeleiding van jongeren op zoek naar werk door jongerenwerk in samenwerking met een uitzendbureau.
  • Prioritering in de Driehoek (overleg tussen Burgemeester, politie en OM) van de repressieve aanpak van drugscriminaliteit door jongeren onder het motto ‘ingrijpen en aanpakken’. Hiervoor worden bestuursrechtelijke en strafrechtelijke instrumenten ingezet.
  • Het inrichten en voorbereiden van het Preventie Interventie Team dat zich richt op het in een vroeg stadium signaleren van jonge kinderen met ernstige gedragsproblemen met als vindplaats de basisschool. Start en uitvoering is door corona doorgeschoven naar begin 2022.
  • Knooppunt risicojeugd: In het Veiligheidshuis Arnhem is een pilot in voorbereiding gericht op een Persoons Gerichte Aanpak (PGA) op criminele jeugd en groepen.

Het (landelijke) experiment gesloten coffeeshopketen, waaraan Arnhem deelneemt, bevindt zich in de opstartfase en zal in 2022 verder tot uitvoering komen. In 2021 is wel de lokale voorbereiding gestart met het opstellen van een projectplan en de voorbereiding voor een nieuw coffeeshopbeleid dat past bij het experiment.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53