Veiligheid voor de wijk en als persoon

Veiligheid als basis voor persoonlijke ontwikkeling

Veiligheid als basis voor persoonlijke ontwikkeling

Inspanning

Veiligheid als basis voor persoonlijke ontwikkeling

Discriminatie, polarisatie en radicalisering dragen bij aan vijandigheid, bedreiging en geweld en maken dat mensen zich niet welkom voelen in onze samenleving. Met het meldpunt Discriminatie en Pesten en het vergroten van de aangiftebereidheid en een professionele afhandeling bij politie en OM worden slachtoffers gehoord en gesteund. We bestrijden seksuele intimidatie en bieden steun aan slachtoffers. We blijven inzetten op tegengaan van radicalisering met preventieve maatregelen. Hiervoor wordt wederom een uitvoeringsplan opgesteld. Slachtoffers van geweld in een afhankelijkheidsrelatie kunnen op steun rekenen door zorg, opvang en het toepassen van het 'tijdelijk huisverbod'. In het Veiligheidshuis wordt met ketenpartners in zorg en justitie in een persoonsgerichte aanpak toegewerkt naar een duurzame oplossing voor onder meer risicojeugd met crimineel gedrag en plegers van High Impact Crime delicten. Criminele jeugdgroepen worden geprioriteerd in de lokale driehoek voor een aanpak op maat. Voor de aanpak van personen met verward gedrag wordt ingezet op een sluitende aanpak van zorg en veiligheid. Vanaf 2020 wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheden van de nieuwe Wvggz (Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg).

Turap 2 2021

De aandacht voor radicalisering blijft onverminderd. Het uitvoeringsplan radicalisering 2021 is leidend voor de aanpak. In een persoonsgerichte aanpak worden personen die om uiteenlopende redenen dreigen te radicaliseren gevolgd. Het onderzoek naar seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag in Arnhem is aanleiding geweest voor een actieplan. De uitvoering hiervan is voortvarend gestart. Om te voorkomen dat jongeren afglijden in de criminaliteit is gestart met het project BOTOC (breed offensief tegen georganiseerde ondermijnende criminaliteit). Er is een sluitende aanpak gerealiseerd waar het gaat over het toepassen van de Wvggz. Met een persoonsgerichte aanpak wordt in het Veiligheidshuis in multidisciplinaire overleggen perspectief geboden voor een duurzame oplossing. Bij de aanpak van jeugdgroepenoverlast wordt ook aandacht gegeven aan individuele hulp- en zorgvragen om jongeren en ouders te ondersteunen.   

Jaarverslag 2021

De aandacht voor radicalisering blijft onverminderd. In een persoonsgerichte aanpak in het Veiligheidshuis worden personen die om uiteenlopende redenen dreigen te radicaliseren gevolgd. Het afgelopen jaar is er ingezet op vroegsignalering, onder andere via internet, om tijdig te kunnen interveniëren. Er zijn ruim 100 professionals getraind om radicalisering te leren herkennen en om handelingsperspectief uit te dragen. Ook zijn er dit jaar weer 15 jongeren opgeleid als sleutelfiguren en rolmodellen voor de Arnhemse jeugd.  Een begin is gemaakt met het bouwen aan een signaleringsnetwerk in de Arnhemse sport. In 4 netwerkbijeenkomsten met partners in de stad is gesproken over de polarisatie in de lokale samenleving om kennis te delen en van elkaar te leren. Binnen het weerbaarheidsproject moeders heeft de stichting JAM 15 jonge moeders begeleid. Er is een begin gemaakt met het inrichten van een inter-religieus netwerk. Het gehele programma wordt gevolgd en ge-evalueerd door wetenschappelijk onderzoek vanuit de universiteit Utrecht.

In april 2021 is het uitvoeringsplan seksuele intimidatie vastgesteld. Per 1-1-2021 is al een speciaal meldpunt en een website geopend. In 2021 zijn 77 meldingen ontvangen. De meeste gingen over verbale intimidatie. Er is een campagnefilm gemaakt en via social media is aandacht gevaagd voor het onderwerp. Door de burgemeester zijn gastlessen verzorgd. Er is een voorlichtingsprogramma ontwikkeld voor het VO dat in 2022 wordt uitgevoerd. Er is een webinar georganiseerd en een training ontwikkeld voor professionals. De APV is op initiatief van de raad aangepast zodat seksuele intimidatie op straat strafbaar is.

Slachtoffers van huiselijk geweld zijn gesteund. In 2021 zijn 23 huisverboden opgelegd. Hiervan zijn er vijf verlengd. Van de 18 tijdelijke huisverboden die van rechtswege zijn afgelopen is in vijf gevallen het tijdelijke huisverbod niet verlengd omdat er strafrechtelijk een straf is opgelegd.

Met het project BOTOC wordt drugscriminaliteit onder jeugdigen tegengegaan. Zorgwekkende signalen vanuit scholen over toegenomen drugsgebruik in en rondom scholen is aanleiding geweest voor het opzetten van een  aanpak om de veiligheid in en rondom de scholen te verbeteren (VIOS). Het project is gestart op een paar VO-scholen en wordt in de komende jaren verbreed.

De politie heeft in totaal 2243 meldingen gekregen over personen met verward gedrag. Personen met verward gedrag willen we zo vroeg mogelijk in beeld hebben en naar gepaste zorg toe begeleiden. Ten behoeve van het delen van informatie door de politie met de zorgpartners zijn afspraken gemaakt en vastgelegd in een convenant.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53