Veiligheid voor de wijk en als persoon

Iedere wijk heeft evenveel recht op veiligheid

Iedere wijk heeft evenveel recht op veiligheid

Inspanning

Iedere wijk heeft evenveel recht op veiligheid

De wijkaanpak is een concrete uitwerking in de oproep om een beschavingsoffensief door te laten zien wat we met elkaar normaal gedrag vinden, juist ook door zichtbaar het niet-normale gedrag aan te pakken. De uitkomsten van de gepubliceerde Veiligheidsmonitor 2019 (april 2020) heeft de urgentie voor de wijkaanpak bekrachtigd. De wijkbezoeken van de burgemeester in het kader van de wijkveiligheid hebben een inventarisatie opgeleverd van een veelheid aan veiligheidsonderwerpen. Deze worden omgezet in activiteiten en initiatieven om de veiligheid en het veiligheidsgevoel van bewoners te verbeteren. Het veiligheidsgevoel van de bewoners wordt door meer dan criminaliteit en misdaad bepaald. Ook verloedering van de openbare ruimte en aanwezige sociale problematiek is hierop van invloed. In nauwe samenwerking met de teams Leefomgeving wordt met relevante partners en met de bewoners de problematiek aangepakt en gaan we periodiek in gesprek om te bezien of we ook daadwerkelijk de gewenste voortgang boeken en welke bijstelling of extra aandacht nodig is. Dit heeft al geresulteerd in projecten in Malburgen, Klarendal en Geitenkamp. Onder aansturing van Veiligheid en teams Leefomgeving komt er een wijkveiligheidsoverleg per gebied om de agenda om te zetten naar actie. Begin 2021 doen we een vergelijkbare ronde langs de wijken om samen met de burgemeester en de bewoners te kijken of we de goede voortgang bereiken. De druk en roep vanuit de wijken voor handhaving om normerend op te treden blijft onverminderd aanwezig. Beperkte capaciteit vraagt om scherpe prioritering en optimale samenwerking met relevante partners om verschil te kunnen maken in het leefbaarheid- en veiligheidsniveau in de wijken. Op detailniveau kennen wij de overlastplekken en de overlastgezinnen en die gaan we op een treffende wijze van een aanpak voorzien.

Turap 2 2021

In 2021 wordt verder uitvoering gegeven aan de veiligheidsthema's per wijk/gebied. In alle wijken/gebieden is een wijkveiligheidsoverleg met een kernbezetting van gemeente (teams Leefomgeving en afdeling Veiligheid), wijkagenten, handhaving en Overlast en Zorgcoördinatoren. Afhankelijk van de problematiek is ook het jeugdwerk vaste partner. Het overleg wordt gebruikt om (actuele) wijkveiligheidsproblematiek te bespreken en waar nodig interventies voor te bereiden. Zo zijn er projecten gestart in De Laar (jeugdoverlast), Malburgen (de drieslag) en in de Steenstraat e.o. Om beter zicht te krijgen op en te sturen op de problematiek per wijk wordt gewerkt aan een real-time-data instrument: Radar-wijkveiligheid.  Deze zal naar verwachting in 2021 operationeel zijn. Daar waar het nodig is, wordt normerend opgetreden met integrale acties van handhaving, politie en andere relevante partners. Zo zijn er al in diverse wijken onder de regie van de politie Hyena-acties uitgevoerd gericht op verloedering en (drugs)overlast. Met integrale acties worden overlastpanden in de wijken gecontroleerd. Coronamaatregelen hebben de beoogde tweede ronde voor een werkbezoek van de burgemeester aan de wijken vertraagd.

Jaarverslag 2021

Voor een effectieve uitvoering van de wijkveiligheid is gewerkt aan een Radar-wijkveiligheid waarmee, op basis van real-time data, informatiegestuurd wordt gewerkt aan de veiligheid en leefbaarheid. In het eerste kwartaal van 2022 is deze operationeel.
In diverse wijken heeft de wijkaanpak geresulteerd in een integrale projectaanpak tot op persoons-, straat- en buurtniveau. In Malburgen richtte deze zich op de overlast rondom De Drieslag. In de Geitenkamp is een persoonsgerichte aanpak op volwassenen en jongeren gestart om de leefbaarheid te bevorderen. In De Laar, en aanpalende wijken, is ingezet op het terugdringen van ernstige jeugdoverlast. In de Steenstraat e.o. is voor meerdere jaren een integrale aanpak gestart waaronder toezicht en handhavingsacties (Hyena-acties, Ondermijning). In het centrum is ingezet op de veiligheid op de Onderkade en voor Park Sonsbeek zijn maatregelen getroffen om de overlast te beteugelen. Met integrale acties zijn diverse panden, waaronder panden met arbeidsmigranten, gecontroleerd die overlast in de wijk veroorzaakten.
In de aanloop naar de jaarwisseling zijn, met brede inzet van partners (politie, Openbaar Ministerie, jongerenwerk, zorg), preventieve maatregelen getroffen in de wijken. Hotspots zijn geïnventariseerd en er zijn acties op uitgezet, onder andere met extra cameratoezicht én met een persoonsgerichte aanpak op jongeren en hun ouders.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53