Aantrekkelijker stad in en voor de regio

Bruisende Binnenstad

Bruisende Binnenstad

Inspanning

Aantrekkelijker stad in en voor de regio

Bruisende Binnenstad

We werken aan de transformatie van de binnenstad van place to buy naar place to meet. De binnenstad is een plek die naast winkelen ook een plek is om te ontmoeten, te wonen en te werken. Daarbij werken we aan de ruimtelijke kwaliteit met groen, zorgen we voor een gastvrije en bereikbare binnenstad en zetten we in op een creatieve en aantrekkelijke programmering.

Het winkelhart moet compacter zijn. Aan de randen van de binnenstad is ruimte voor een nieuw programma, zoals andere vormen van bedrijvigheid, wonen, en combinaties van wonen en werken. Met Nijmegen en de provincie wordt samengewerkt in het kader van versterking van de centrumgemeenten; met het oog op complementariteit van beide steden. Voor een aantrekkelijke binnenstad zijn bereikbaarheid, een goede openbaar vervoersverbinding en voldoende en goede parkeervoorzieningen belangrijke randvoorwaarden.

De coronacrisis en de daarmee samenhangende maatregelen hebben een enorme impact gehad op de positie, werkgelegenheid en aantrekkelijkheid van de binnenstad. We zetten in op behoud van de aantrekkelijkheid van de binnenstad, behoud van werkgelegenheid en het tegengaan van leegstand door extra in te zetten op binnenstadsmanagement en herstructurering van het winkelgebied.

We zien tegelijk als gevolg van de grote fysieke investeringen momentum ontstaan om door te pakken op diverse marktontwikkelingen en gezamenlijk te investeren in het functioneren van de binnenstad en de omliggende rand. Dit vraag veel energie van betrokken partijen en daarbij is samenwerking en een gedegen organisatiegraad en -vermogen onontbeerlijk. Die sterke organisatiegraad maakt dat initiatieven van stakeholders snel opgepakt en uitgevoerd kunnen worden in vitale coalities. Dat is een belangrijke voorwaarde om de beweging te kunnen maken van place to buy naar place to meet en de binnenstad te laten bruisen.

Turap 2 2021

De coronacrisis heeft een enorme impact gehad op de binnenstad. De grootste werklocatie en trekker van Arnhem had daardoor te maken met teruglopend bezoek, minder bestedingen en bedrijfsvoeringen die onder druk zijn komen te staan. De crisis heeft wel geleerd dat samenwerken met onze externe stakeholders (met name PBA)  belangrijker is dan ooit. We zien dat energieke coalities ontstaan op plekken waar dat kansrijk is. Zoals rondom de binnenstad, het Modekwartier en het Spijkerkwartier. Hier is een samenwerking ontstaan tussen de verschillende ondernemersorganisaties en PBA in de vorm van het Kwartierenplan. Er ontstaan slimme samenwerkingen en reuring, met als doel: meer bezoekers en een langer verblijf.

De ambitie om van de binnenstad een place to meet te maken blijft fier overeind. Sterker nog, de crisis laat zien dat deze transitie versneld moet worden. Er zullen immers winkels verdwijnen. Hierdoor is er ruimte voor nieuwe functies en kan de compactere binnenstad plaatsvinden. De koers blijft dus gelijk, maar vraagt wel om een actieve(re) aanpak. Zo wordt er gewerkt aan een nieuwe visie op de binnenstad. Het Herstelplan van PBA zal onderdeel zijn van deze visie. Ook komt er een nieuw omgevingsplan (voorheen: bestemmingsplan) voor de binnenstad die de ambities ruimtelijk vertaalt.

Jaarverslag 2021

2021 werd gekenmerkt door de impact van corona. Het eerste en laatste deel van het jaar was de stad en het land in een gedeeltelijke lockdown. De zomermaanden lieten een glimp van herstel zien voor de retail en horeca. Organisatorisch stond het jaar vooral in het teken van ondernemersondersteuning en ondernemerscontact. Het college stelde de Herstelagenda vast met daarin anticyclische investeringen. Platform Binnenstad Arnhem (PBA) heeft haar herstelplan (een advies hoe nu op te treden rond de crisis) opgeleverd en daar waar kan is ruimhartig gereageerd op ondernemersvragen via het anderhalvemeterloket en rondom belastingzaken. Ook biedt de pilot Geldzaken schuldhulpverlening, financieel advies, coaching en werk naar werk begeleiding. Alles om werkgelegenheid te behouden daar waar het kan.

Om de transformatie naar een 'place to meet' te versnellen is het nieuwe omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan) nagenoeg gereed gemaakt in 2021. Dit zal in het eerste kwartaal 2022 in procedure worden gebracht waarbij ingrepen in de functionele structuur worden beoogd. Uitgegaan wordt van een mix van functies met een sterk kernwinkelgebied in het hart van de binnenstad met in de straten en gebieden eromheen meer ruimte voor nieuwe functies zoals wonen, leisure, ambacht en kantoor. Hiermee blijft de binnenstad gezond en bruisend en wordt gehoor gegeven aan de opdracht van de raad om te werken aan huisvesting voor de creatieve sector (zie ook het programma Cultuur).

Om de binnenstad een duidelijker profiel te geven is in 2021 het Kwartierenplan gerealiseerd. In dit plan is de wijkidentiteit van acht kwartieren van de binnenstad benoemd. Via een implementatieplan kan de identiteit op de juiste manier uitgedragen worden richting bewoners, bezoekers en bedrijven. Ook wordt er aangesloten bij de kernwaarden van de Arnhemse citymarketing (Groen, Creatief en Vrij).

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53