Milieubeheer en -handhaving leveren een bijdrage aan gezonde leefbare wijken en openbare ruimte

Activiteiten energie, duurzaamheid en luchtkwaliteit uitvoeren

Activiteiten energie, duurzaamheid en luchtkwaliteit uitvoeren

Inspanning

Milieubeheer en -handhaving leveren een bijdrage aan gezonde leefbare wijken en openbare ruimte

Activiteiten energie, duurzaamheid en luchtkwaliteit uitvoeren

De ambities voor energie, duurzaamheid en luchtkwaliteit zijn vastgelegd in het programmaplan New energy made in Arnhem 2015-2020 (september 2015). De focus hierin ligt primair op versterking van de Energie- en Milieutechnologiesector (EMT), energiebesparing, een toename van het aandeel duurzame energie en de voorbeeldige gemeente.
Een nieuw programmaplan New energy made in Arnhem 2020-2030 is in januari 2020 door de raad vastgesteld. Zie voor meer informatie het programma S10 Klimaat en Energie.
In februari 2019 is de uitvoeringsagenda luchtkwaliteit (Luchtagenda) door de raad vastgesteld. De Luchtagenda geeft invulling aan het verlagen van stikstof en fijnstof in de stad, en heeft impact op de uitstoot van CO2, met onder andere een milieuzone, het stimuleren van elektrisch (deel)vervoer en duurzame stadslogistiek.

Turap 2 2021

In 2021 is de milieuzone uitgebreid met bestelvoertuigen (maart). De ontwikkeling van de luchtkwaliteit laat zien dat we inmiddels onder de grenswaarden van de EU zitten. De inspanningen zijn er nu vooral op gericht om ook de WHO-normen voor fijnstof (PM10 en PM2,5) te halen. De focus ligt daarbij op het voorkomen van hinder door houtstook, het opzetten van een Burgermeetnet en het voorbereiden van zero emissie zone binnenstad (2025).

Jaarverslag 2021

In 2021 is de milieuzone uitgebreid met bestelvoertuigen. Ook hebben we de aanscherping van de milieuzone-regels voorbereid voor vrachtwagens, naar emissieklasse 6. Een adviesbureau onderzoekt de mogelijkheden voor het ontlasten van de centrumring en we bereiden de zero emissie zone binnenstad (2025) voor.
De ontwikkeling van de luchtkwaliteit laat zien dat we inmiddels onder de grenswaarden van de EU zitten. De inspanningen zijn er nu vooral op gericht om ook de WHO-normen voor fijnstof (PM10 en PM2,5) te halen. De focus ligt daarbij op het voorkomen van hinder door houtstook door het organiseren van workshops ‘Houtstoken met minder overlast’.
We beheren het Burgermeetnet dat in 2020 is opgezet.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53