Milieubeheer en -handhaving leveren een bijdrage aan gezonde leefbare wijken en openbare ruimte

Activiteiten bodem en ondergrond uitvoeren

Activiteiten bodem en ondergrond uitvoeren

Inspanning

Activiteiten bodem en ondergrond uitvoeren

Het is een gemeentelijke taak vanuit de Wet bodembescherming (Wbb) en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) te zorgen voor de instandhouding en het verbeteren van een bodem die geschikt is om op te wonen en om op te werken. Ook draagt de Wbb bij aan de bescherming van kwetsbare gebieden in verband met natuur en drinkwaterwinning. Arnhem is bevoegd gezag Wbb en voert namens het Rijk de wettelijke taken uit (onderzoek, beschikkingen, toezicht en handhaving). We acteren op nieuwe ontwikkelingen in lood- en PFAS-regelgeving door de verontreinigingssituatie binnen de gemeente in kaart te brengen, lokaal beleid op te stellen en indien nodig te saneren. Naast deze wettelijke taken is er de ambitie om de ondergrond in te zetten bij de klimaatadaptatie en als duurzame bron van energie.

Turap 2 2021

De aanpak van locaties met een milieurisico ligt op koers. Halverwege 2021 zijn er nog 19 (voormalige) bedrijfslocaties waar een (meerjarige) sanering loopt. Hierbij is geen sprake van gezondheidsrisico's maar vanwege een te grote verontreiniging in het grondwater (verspreidingsrisico) is er een saneringsplicht.

Vanwege de actuele loodproblematiek is in 2019 gestart met de sanering van tuinen waar al een gezondheidsrisico bekend was, dit wordt in de tweede helft van 2021 afgerond. Begin 2021 is gestart met de vervolgfase: door middel van nieuw onderzoek brengen we de verontreinigingssituatie in beeld van tuinen in het  Spijkerkwartier, St. Marten en een deel van het Arnhemse Broek. Dit  project loopt door tot in 2022-2023, waarbij tuinen met lood risico's zullen worden gesaneerd (naar schatting 50-200 tuinen).

Jaarverslag 2021

De aanpak van locaties met een milieurisico ligt op koers. Eind 2021 zijn er nog 13 (voormalige) bedrijfslocaties waar een (meerjarige) sanering loopt. Hierbij is geen sprake van gezondheidsrisico's maar vanwege een te grote verontreiniging in het grondwater (verspreidingsrisico) is er een saneringsplicht. Daarnaast zijn er 6 gesaneerde locaties waar nazorg plaatsvindt door middel van onder andere langjarige of eeuwigdurende monitoring.
Vanwege de loodproblematiek is in 2019 gestart met de sanering van tuinen waar al een gezondheidsrisico bekend was. Begin 2021 is gestart met de vervolgfase: door middel van nieuw onderzoek brengen we de verontreinigingssituatie in beeld van tuinen in het Spijkerkwartier, St. Marten en een deel van het Arnhemse Broek. Dit project loopt door tot in 2023-2024, waarbij tuinen met humane risico’s zullen worden aangepakt via sanering of andere maatregelen (naar schatting 50-200 tuinen). Het voor dit project aangevraagde uitvoeringsbudget (SPUK) is eind 2021 vastgesteld op € 600.000 en uitgekeerd aan de gemeente.
Samen met de provincie en het Gelders Ondergrond overleg brengt de gemeente de PFAS-problematiek in Gelderland beter in beeld; hiervoor is een SPUK van € 1,2 miljoen uitgekeerd door het Rijk aan de provincie.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53