Paragrafen

Grondbeleid

Het beleidsmatige kader voor het grondbeleid is verwoord in de nota Zicht op Gegronde Keuzes. Bij toekomstige aanpassingen van dit (uitvoerings)beleid zal aansluiting worden gezocht bij de nieuwe omgevingsvisie die in de gemeente Arnhem wordt opgesteld. Op dit moment is het uitgangspunt nog steeds situationeel grondbeleid. Per locatie wordt maatwerk verricht. Het genoemde maatwerk komt tot uitdrukking bij de vaststelling van bestemmingsplannen of bestemmingsplanwijzigingen, waarbij de raad via de achterliggende (deels geheime) exploitaties deelgenoot wordt gemaakt van mogelijke financiële implicaties.

Strategische aankopen

Bij een situationeel grondbeleid is het nog steeds mogelijk strategische gronden aan te kopen. Er kunnen zich ruimtelijke kansen voordoen, waarvoor het wenselijk is om voorafgaand aan het vaststellen van een grondexploitatie aankopen te doen. Een belangrijk onderdeel bij strategische aankopen is de afweging van financiële risico's die met de aankoop gemoeid zijn. Door vooraf een budget ter beschikking te stellen, kan snel worden gehandeld. De totale waarde aan strategisch bezit mag maximaal € 50 miljoen bedragen. Dit bedrag is niet gewijzigd ten opzichte van het afgelopen jaar. Totale boekwaarde van het strategisch bezit bedraagt per 31-12-2021: € 18,1 miljoen.

Ontwikkelingen vastgoedmarkt

Waar vorig jaar nog sprake was van enige onzekerheid vanwege de coronacrisis, kunnen we concluderen dat de impact van de coronacrisis op de woningmarkt beperkt is gebleven. De krapte op de woningmarkt is zowel in Nederland als in de gemeente Arnhem alleen maar toegenomen, wat resulteert in ongekend sterke prijsstijgingen. De stijging van de gemiddelde verkoopprijs in de regio Arnhem is sterker dan het landelijke gemiddelde. In het derde kwartaal van 2021 zijn de woningprijzen in de regio Arnhem namelijk toegenomen met 22,1% ten opzichte van een jaar eerder.

Ondanks dat er meer woningen worden gebouwd dan gepland, blijf de bouw van nieuwe woningen achter op nog sneller ontwikkelende vraag naar woningen. Het (bestaande) woningaanbod is het afgelopen jaar verder opgedroogd en dit zorgt dat het aantal transacties afneemt, verkooptijden afnemen en het prijsniveau verder stijgt. In de regio Arnhem/Nijmegen stonden in het derde kwartaal van 2021 slechts 681 woningen te koop aangeboden. Dit was een afname van 42,8% in vergelijking met een jaar eerder. De Arnhemse woningmarkt is een echte verkopersmarkt, waar sprake is van een krappe markt met een laag beschikbaar woningaanbod. Dit vertaalt zich onder andere in een groot tekort op de Arnhemse nieuwbouwmarkt. Het is dan ook van groot belang dat in Arnhem de woningvoorraad wordt aangevuld met nieuwe woningbouwprojecten en bestaande woningbouwprojecten versneld worden gerealiseerd.

De commerciële vastgoedmarkt kent een onzekerdere toekomst. Voor goede kantoorruimte op goede locaties en (logistieke) bedrijfsruimte zijn de verwachtingen nog wel positief. Voor detailhandel en horeca zijn de vooruitzichten minder optimistisch. Het grondbedrijf heeft overigens zelf relatief weinig projecten in portefeuille die vallen onder commercieel vastgoed.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53