Arnhem biedt woonruimte

Leefbare woonomgeving

Leefbare woonomgeving

Doel

Leefbare woonomgeving

Arnhem staat voor het versterken van identiteit van wijken en het vergroten van de verscheidenheid binnen wijken. Een zekere differentiatie en variatie in huishoudens, inkomens en woningen biedt ruimte aan het maken van een wooncarrière in de wijken. Onze focus ligt op verminderen van de druk op de kwetsbare wijken en voorkomen dat wijken afnemen in leefbaarheid.

Turap 2 2021

Bij ruimtelijke initiatieven wordt nadrukkelijk rekening met de veerkracht van een wijk. Door het nieuwe verkameringsbeleid zorgen we dat voorkomen wordt dat hierdoor geen extra druk op de leefbaarheid ontstaat. We maximeren bijvoorbeeld het aantal personen dat in een woning mag wonen.  
Met corporaties werken we steeds beter samen om het juiste toewijzingsbeleid om onevenredige druk op bepaalde gebieden in wijken te voorkomen, zoals bijvoorbeeld in de Geitenkamp.

Jaarverslag 2021

Prestatieafspraken met corporaties
Uit de samenwerkingservaring met corporaties en zorgpartijen blijkt dat de vitaliteit en leefbaarheid van wooncomplexen in belangrijke mate wordt bepaald door een goede mix van bewoners. Met corporaties werken wij verder samen aan de toepassing van de vrije toewijzingsruimte als de situatie in een wijk of buurt daar aanleiding toe geeft. Extra ruimte is essentieel voor goede leefbaarheid. Hiermee kunnen wooncomplexen en de leefomgeving waarbij de leefbaarheid onder druk staat, weer vitaal worden gemaakt. Daarnaast werken we met corporaties aan wijkschetsen en instrumenten om de leefbaarheid en veerkracht van wijken te vergroten.  

Nieuwbouw
Bij de woningbouwplannen wordt nadrukkelijk rekening gehouden met de leefbaarheid in bepaalde wijken en het realiseren van een gevarieerd wijkaanbod. Recente voorbeelden hiervan de zijn de gebiedsvisie (Kronenburg) en de inspanningen voor het Ontwikkelperspectief Presikhaaf-3. Nieuwbouw draagt hierbij aan sociale cohesie, veiligheid, verduurzaming en vergroening van de openbare ruimte in de wijk.

Aanpak goed verhuurderschap
We geven uitvoering aan een Arnhemse aanpak 'goed verhuurderschap” om excessen op de huurmarkt te voorkomen en de veiligheid en leefbaarheid in de wijken te beschermen. Binnen deze aanpak staat niet enkel het stellen van regels centraal, maar vooral een samenwerking tussen gemeente, huurders en verhuurders. Binnen deze aanpak hebben we het Huurdershuis een aanvullende opdracht gegeven om huurders derdelijnshulp te bieden. Ook hebben we stichting KKVV gesubsidieerd. Via KKVV bieden we verhuurders kosteloos een beheerapplicatie aan, die tevens kan dienen als communicatieplatform voor verhuurders, huurders en omwonenden.

Uitvoering Plan van Aanpak Verkamering en Woningsplitsing
Door het nieuwe verkameringsbeleid zorgen we dat voorkomen wordt dat hierdoor extra druk op de leefbaarheid ontstaat. We maximeren bijvoorbeeld het aantal personen dat in een woning mag wonen.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53