Beschikbare en betaalbare woningen

Versnellen en doorprogrammeren van (betaalbare) woningen

Versnellen en doorprogrammeren van (betaalbare) woningen

Inspanning

Beschikbare en betaalbare woningen

Versnellen en doorprogrammeren van (betaalbare) woningen

De woningmarkt van Arnhem staat onder druk. Versnellen van productie en meer woningen programmeren is daarom noodzakelijk. Het Plan van Aanpak woningbouwontwikkeling dat in juli 2020 is vastgesteld in de Raad is hierbij het vertrekpunt. We sturen op een evenwichtig aanbod van woningen. Belangrijk daarbij is dat we streven naar meer gemengde wijken, waarbij er meer spreiding ontstaat van kwetsbare mensen over de stad. We doen dit door:

  1. Stimuleren van het realiseren van koop- en huurwoningen in de verschillende categorieën: hierbij zal 50% van de zachte plancapaciteit uit betaalbare woningen moeten bestaan (sociale huurwoningen, middenhuurwoningen tot € 1000 en koopwoningen tot de NHG grens). We sturen daarbij op minimaal 30% sociale huurwoningen over de te realiseren projecten waarbij gekeken wordt naar differentiatie in de wijken en monitoren de nieuwbouw en de behoefte.
  2. We onderzoeken de mogelijkheden om projecten te versnellen en zoeken naar locaties voor doorprogrammeren. We nemen deel aan de regionale versnellingstafel. Binnen het thema versnellen en realiseren van de bestaande woningbouwprogramma’s, gaan we actief op zoek te gaan naar - maatschappelijke - partners en buurgemeenten, om dit te verbreden (motie 20M180 Versnellen en realiseren van Woningbouw met partners).
  3. We onderzoeken de mogelijkheden van een stadsakkoord met ontwikkelaars en corporaties.
  4. We stellen een uitvoerbaar plan op voor passende huisvesting voor arbeidsmigranten.

Turap 2 2021

We sturen op een voldoende en evenwichtig aanbod van woningen. Hierbij is het belangrijk dat we streven naar meer gemengde wijken, waarbij er meer spreiding ontstaat van kwetsbare mensen over de stad. We doen dit door:

  1. Bij het stimuleren van het realiseren van koop- en huurwoningen in de verschillende categorieën zal 50% van de zachte plancapaciteit uit betaalbare woningen moeten bestaan. We sturen daarbij op minimaal 30% sociale huurwoningen over de te realiseren projecten waarbij gekeken wordt naar differentiatie in de wijken en monitoren de nieuwbouw en de behoefte. (op koers)
  2. In overleg met partners wordt momenteel gewerkt aan de versnelling en het doorprogrammeren van diverse locaties. In de woondeal is een aantal locaties opgenomen waar kansen voor verstedelijking en toevoegen van woonvoorraad liggen. Voor Arnhem zijn dit: Arnhem West, Centrum Oost, Spoorzone Arnhem-Oost, Presikhaaf III, Malburgen, Stadsblokken Meinerswijk, Vredenburg/Kronenburg en Elderveld. Het college werkt voor deze locaties aan versnelling van bestaande opgaven en/of het toevoegen van nieuwe woningbouwlocaties.  Waar nodig worden integrale ontwikkelperspectieven voor deze gebieden opgesteld en zorgen we voor de nodige participatie samen met inwoners. een aantal ontwikkelperspectieven is ook al gereed. We nemen deel aan de regionale versnellingstafel van de woondeal. (op koers)
  3. Met ontwikkelende partijen (ontwikkelaars en corporaties) zijn de afgelopen periode verkennende gesprekken gevoerd over de uitgangspunten voor een stadsakkoord. Deze uitgangspunten zijn vertaald in een concrete aanpak die nu met marktpartijen en woningcorporaties doorlopen worden. (op koers)
  4. We sluiten aan bij de regionale aanpak huisvesting arbeidsmigranten. Het regionale beleidskader zal naar verwachting pas medio 2022 worden voorgelegd aan alle gemeenteraden in de regio Arnhem-Nijmegen. Om te komen tot dit beleidskader is tijdens een regionaal portefeuillehoudersoverleg met de wonen-wethouders al wel een startnotitie vastgesteld. Ook is een procesregisseur al aan het werk met het thema en het beleidskader. (gedeeltelijk op koers).

Jaarverslag 2021

We sturen op een voldoende en evenwichtig aanbod van woningen. Hierbij is het belangrijk dat we streven naar meer gemengde wijken, waarbij er meer spreiding ontstaat van kwetsbare mensen over de stad. We doen dit als volgt:

  1. Binnen onze woningbouwplannen sturen we op minimaal 30% sociale huur. Bij woningbouwplannen is het van belang dat we bouwen naar behoefte. Dat betekent dat er naast de sociale huur, vooral een opgave ligt in de (betaalbare) koopsegmenten. Voor het realiseren van betaalbare woningen is verder uitwerking gegeven aan het premium partnership met corporaties en is de samenwerking met marktpartijen versterkt. Een belangrijk instrument om deze samenwerking in goede banen te kunnen leiden is de doelgroepenverordening. Een voorstel hiervoor is in 2021 aan de gemeenteraad aangeboden.
  2. In overleg met partners wordt momenteel gewerkt aan de versnelling en het doorprogrammeren van diverse locaties. In de woondeal is een aantal locaties opgenomen waar kansen voor verstedelijking en toevoegen van woonvoorraad liggen. We werken hierbij met integrale ontwikkel- en gebiedsperspectieven, waar we in samenspraak met bewoners een koers bepalen voor deze wijken. De raad heeft informatie ontvangen over een aantal van deze perspectieven.
  3. Met ontwikkelende partijen (ontwikkelaars en corporaties) zijn de afgelopen periode verkennende gesprekken gevoerd over de uitgangspunten voor een stadsakkoord. Dat stadsakkoord is begin 2022 ondertekend. Deze uitgangspunten zijn vertaald in een concrete aanpak die nu met marktpartijen en woningcorporaties doorlopen wordt.
  4. We sluiten aan bij de regionale aanpak huisvesting arbeidsmigranten. Het regionale beleidskader zal naar verwachting medio 2022 worden voorgelegd aan alle gemeenteraden in de regio Arnhem-Nijmegen. Om te komen tot dit beleidskader is tijdens een regionaal portefeuillehoudersoverleg met de wonen-wethouders al wel een startnotitie en een plan van aanpak vastgesteld. Ook is een procesregisseur al aan het werk met het thema en het beleidskader.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53