Paragrafen

Bedrijfsvoering

De afgelopen jaren is de aandacht en inzet op het beleidsterrein openbare orde en veiligheid enorm toegenomen. Dat hangt samen met maatschappelijke ontwikkelingen en met keuzes zoals die bijvoorbeeld naar aanleiding van het rekenkamerrapport 'De wet van de stimulerende achterstand' zijn gemaakt. Dit beleidsterrein vraagt onverminderd veel inzet en capaciteit van de afdeling juridische zaken, niet in de laatste plaats vanwege de voorbereidingen voor de deelname aan het Experiment gesloten coffeeshopketen (wietexperiment) waar mogelijk in 2022 een begin mee wordt gemaakt.

Opnieuw is de invoering van de Omgevingswet uitgesteld, maar in het afgelopen jaar zijn in samenwerking met de betrokken beleidsafdelingen en met ICT stappen gezet om, wanneer de wet in werking treedt, goed voorbereid te zijn. Ook de energietransitie en ondersteuning van wijkinitiatieven hebben de nodige aandacht gevraagd en gekregen.

Juridische zaken heeft de organisatie en het bestuur ook op andere, diverse terreinen van advies voorzien. Daarbij is vaak sprake van directe samenwerking met andere onderdelen van de organisatie, om zo het bestuur zoveel als mogelijk integraal te kunnen adviseren. In de communicatie zet juridische zaken steeds meer in op de inzet van Heldere Taal, waarbij het taalgebruik wordt afgestemd op de ontvanger.

Lokaal, sociaal, duurzaam en circulair inkopen en aanbesteden
Er vindt momenteel een project plaats omtrent de doorontwikkeling van het inkoopproces. Doel hiervan is om een geaccepteerde en hanteerbare werkwijze te ontwikkelen die er toe bijdraagt dat de resultaten op lokaal, sociaal en circulair/duurzaam inkopen geoptimaliseerd worden. We willen meer circulariteit en energie- en klimaatneutraliteit in onze inkoop en aanbestedingen. We willen lokale ondernemers een eerlijke kans geven om diensten en producten te leveren. En we stimuleren opdrachtnemers om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen, door resultaten op dit gebied op te nemen in het aanbestedingscontract. Daarmee wordt bijgedragen aan de gestelde maatschappelijke ambities van de gemeente.
Ook ontstaat eerder inzicht  in toekomstige inkooptrajecten; zodoende kan er gestuurd worden op de maatschappelijke thema’s. Dit heeft als bijkomend voordeel dat door dit eerdere inzicht ook (financiële) rechtmatigheidsrisico’s eerder in beeld komen en beperkt kunnen worden.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53