We werken thuis….deze ingrijpende verandering vond plaats op 16 maart 2020. Vanaf dat moment was het devies om vooral thuis te werken; letterlijk van de één op de andere dag moest dit in praktijk worden gebracht. Op een honderdtal medewerkers binnen de kritische processen na, werden thuiswerkplekken ingericht, ICT-middelen beschikbaar gesteld, telefonische bereikbaarheid georganiseerd, kinderen thuis opgevangen (en les gegeven), aangepaste werkafspraken gemaakt en burgers geïnformeerd. De eerste "intelligente lockdown" was een feit. Inmiddels zijn wij bijna twee jaar verder en gaan we langzaam over naar een nieuwe situatie. De maatregelen zijn versoepeld en iets van het oude normaal wordt merk- en voelbaar.
Toch is de vanzelfsprekendheid dat we altijd ‘naar kantoor komen om te werken’ voltooid verleden tijd. Het kantoor wordt meer een ontmoetingsplek voor veel van de medewerkers en je werkt daar waar je dat het beste kunt doen. Het gedachtegoed van hybride werken.
Door corona zijn veel fysieke activiteiten uitgesteld of online georganiseerd. In de zomerperiode waren er mogelijkheden om toch evenementen fysiek te kunnen organiseren. Belangrijke evenementen dit jaar waren de Diversity week en de week van het hybride werken. Beide evenementen kende een hybride aanbod. Beide evenementen kenden ook een zeer goede opkomst.
Gemeentelijke huisvesting
Er zijn onderzoeken gedaan naar mogelijke en noodzakelijke veranderingen in de huisvesting van de gemeente Arnhem. Zo zijn bijvoorbeeld studies gedaan naar uitbreiding van het stadhuis, met als oogmerk om de ambtelijke organisatie daar te concentreren en de huur van het stadskantoor te kunnen beëindigen of beperken. Uiteindelijk is besloten om die optie niet verder uit werken en een plan B te ontwikkelen. Dat plan B krijgt een bredere scope, omdat we daarin actuele ontwikkelingen rond hybride werken en samen werken in de wijken mee willen nemen.