Een passend vangnet

Uitvoeren regiovisie 2019-2022 huiselijk geweld en kindermishandeling

Uitvoeren regiovisie 2019-2022 huiselijk geweld en kindermishandeling

Inspanning

Uitvoeren regiovisie 2019-2022 huiselijk geweld en kindermishandeling

Arnhem is centrumgemeente voor de regio Arnhem-Achterhoek. De prioriteiten uit de regioaanpak zijn gebaseerd op 1) meer inzetten op vroegsignalering en preventie van huiselijk geweld, 2) huiselijk geweld stoppen en duurzaam oplossen en 3) het hebben van aandacht voor specifieke aanpakken (denk bijvoorbeeld aan eergerelateerd geweld en ouderenmishandeling). Om te kunnen ontwikkelen op deze prioriteiten is samenwerking met regionale en lokale partners cruciaal. Denk hierbij aan regiogemeenten, de Sociale wijkteams, Veilig Thuis, jeugdgezondheidszorg, jeugdzorgaanbieders en Moviera. In de uitvoering van de regioaanpak is de subsidie aan Moviera (vrouwenopvang) daarom van belang.

Turap 2 2021

Er waren het afgelopen half jaar doorlopend contacten met Veilig Thuis, Moviera en Centra Seksueel geweld vanwege afstemming over het aanbod, de impact van corona, de verhuizing van Moviera en de ontwikkelingen van diverse pilots. Het afgelopen jaar is besloten opnieuw deel te nemen aan de Pilot PION van Moviera. Een aanbod voor mannen die relationeel geweld hebben gebruikt. Dit aanbod betreft onder andere een lotgenoten-groep, supportgroep, trainingen voor professionals vanwege de beeldvorming over/ van plegers van geweld en een individueel aanbod voor deze groep mannen. PION behoeft nog meer aandacht in Arnhem en omgeving. Volgens planning verhuist Moviera eind 2021 met haar opvanglocatie naar Arnhem. Hiervoor vindt afstemming plaats zowel binnen als buiten de gemeente.

Als gemeenten nemen we deel aan het online platform trauma, ook bekend als De Drakentemmers. Dit betreft een platform voor professionals die gespecialiseerd zijn in het bieden van trauma- en hersteltherapie aan personen en kinderen die slachtoffer zijn van HGKM.  Op dit platform kunnen zij gevonden worden door slachtoffers. En kunnen zij in een beschermde omgeving met elkaar in contact komen. Ze  krijgen trainingen aanvullend op hun kennis en ervaring als trauma- hersteltherapeut. Voor regio Arnhem doen er vijf professionals mee aan dit platform.

Voorgaande jaren hebben we in het kader van preventieve activiteiten altijd subsidie verstrekt aan enkele ketenpartners. Eind 2020 hebben we besloten een subsidieregeling preventie op te stellen. Deze is op 6 juli bekrachtigd door het college en de raad. Hiermee wordt het voor een groter aantal ketenpartners mogelijk zich in te schrijven voor het uitvoeren van preventie-activiteiten zodat het aanbod (nog) beter aansluit bij wat nodig is.

De regiovisie Samen Veilig 2019-2022 geeft nog meer actiepunten. Dit vergt een doorlopende prioritering.

Jaarverslag 2021

In 2021 hebben we gewerkt aan drie thema's
1) meer inzetten op vroegsignalering en preventie van huiselijk geweld;
2) huiselijk geweld stoppen en duurzaam oplossen;
3) het hebben van aandacht voor specifieke aanpakken (denk bijvoorbeeld aan eergerelateerd geweld en ouderenmishandeling).

In 2021 hebben we subsidie verleend aan Moviera om uitvoering te geven aan Vrouwenopvang en ambulante hulpverlening. Daarnaast hebben ze extra financiering ontvangen voor een tweetal (preventieve) projecten, Pleger in Ons (PION) en Kinderen in de opvang.
We hebben het overleg "veiligheid achter de Voordeur" structureel gemaakt, hieraan nemen teamleiders van het Sociaal wijkteam, bestuursadviseurs en op aanvraag Moviera of een andere partij deel. In dit overleg staan uitwisseling van kennis, aanbod en hiaten centraal om zo de samenwerking en het aanbod in de wijken te verbeteren, daar waar het veiligheidsvraagstukken betreft rondom huiselijk geweld en kindermishandeling, personen met verward gedrag of gesloten plaatsingen voor de jeugd.

In 2021 hebben we subsidie verleent aan Moviera en Expertise Centrum Samenleving om trainingen en webinars te organiseren voor professionals uit het sociale en veiligheidsdomein. Daarnaast hebben we in dat jaar gewerkt aan een subsidieregeling Huiselijk Geweld en Kindermishandeling om een breder palet aan activiteiten gericht op preventie van huiselijk geweld en kindermishandeling in de regio Arnhem – Achterhoek mogelijk te maken. Wederom is dit aanbod kosteloos toegankelijk voor professionals uit het sociale en veiligheidsdomein centrumgemeente Arnhem. Doelstelling is dat professionals eerder weten te handelen, hun kennis over de meldcode toeneemt en signalen van huiselijk geweld eerder worden opgepikt en passende hulpverlening kan worden ingezet. Daarnaast hebben we de nodige aandacht besteed aan bewustwordingscampagnes zoals Orange The World en fototentoonstelling Mensenhandel.

We hebben de ‘Lokale Alliantie Veilig Ouder Worden’ verder vormgegeven en zijn bezig met een aanpak rondom vrouwelijke genitale verminking (VGV).
We werken intern meer samen met onze collega's uit de domeinen, zoals armoede, schulden, ouderen, jeugd, scholen, inclusie en communicatie, maar dit moet nog meer. Daarom zullen we hier in 2022 meer aandacht aan besteden. De doelstelling hiervan is dat iedereen in de gemeente ervan doordrongen is dat we 'allemaal een verantwoordelijkheid hebben ten aanzien van de aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling'.

Thema Veilig Thuis
Arnhem is centrumgemeente voor de regio Arnhem-Achterhoek. De prioriteiten uit de regioaanpak zijn gebaseerd op 1) meer inzetten op vroegsignalering en preventie van huiselijk geweld onder andere door het gebruik van de verbeterde meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 2) huiselijk geweld stoppen en duurzaam oplossen en 3) het hebben van aandacht voor specifieke aanpakken (denk bijvoorbeeld aan eergerelateerd geweld en ouderenmishandeling). Om te kunnen ontwikkelen op deze prioriteiten is samenwerking met regionale en lokale partners cruciaal. Denk hierbij aan regiogemeenten, de Sociale wijkteams, Veilig Thuis, jeugdgezondheidszorg, jeugdzorgaanbieders en Moviera. In de uitvoering van de regioaanpak is de subsidie aan Moviera (vrouwenopvang) daarom van belang.
We brengen in kaart welke gevolgen de coronacrisis heeft op huiselijk geweld en zorgen dat we de resultaten verwerken in een passende aanpak (motie 20M205 Meer aandacht voor huiselijk geweld). Daarbij blijven de prioriteiten en acties uit de bestaande regioaanpak huiselijk geweld en kindermishandeling 'Samen Veilig' 2019-2023, zoals vastgesteld op 17 september 2019, van kracht en wordt de regioaanpak zo nodig aangepast met de uitkomsten van het onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53