Gezonde levensstijl

Kinderen hebben rond en na hun geboorte een kansrijke start

Kinderen hebben rond en na hun geboorte een kansrijke start

Inspanning

Gezonde levensstijl

Kinderen hebben rond en na hun geboorte een kansrijke start

Voor een gezonde en veilige start van kinderen zijn de eerste 1000 dagen cruciaal. Met een sluitende aanpak rondom die eerste 1000 dagen zetten we in op het vroegtijdig signaleren van sociale risicofactoren en het tijdig bieden van passende ondersteuning aan (jonge) ouders en gezinnen. Dit is essentieel om kinderen in de eerste fase van hun bestaan, ook al tijdens de zwangerschap van de moeder, een optimale kans op een goede toekomst te geven. De aanpak omvat onder meer prenatale huisbezoeken en programma's als Samen Starten, Voorzorg, Stevig Ouderschap en Nu Niet Zwanger. In de Herstelagenda is hiervoor extra inzet opgenomen.

Turap 2 2021

Er is in Arnhem een lokale coalitie Kansrijke Start gevormd. Partners uit de geboortezorg en het sociale domein werken hierin samen om de ketensamenwerking te versterken en een passend aanbod aan ondersteuning te bieden aan (aanstaande) zwangere vrouwen en ouders in een kwetsbare positie. In 2020 is een gezamenlijke ambitie geformuleerd en zijn er thema's geprioriteerd waar nu in werkgroepen uitvoering aan wordt gegeven. Zo wordt er gewerkt aan het verkrijgen van meer inzicht in cijfers (doelgroep en problematiek), het inzichtelijk krijgen van de knelpunten in de ketensamenwerkingen wordt er in stadsbrede expertisekringen met de zorgprofessionals informatie uit de praktijk opgehaald waar de lokale coalitie verder mee aan de slag kan. In 2021 wordt er verder gewerkt aan het uitwerken van de speerpunten in een plan van aanpak en het borgen van Kansrijke Start voor de toekomst.

Jaarverslag 2021

In 2021 is vooral stilgestaan bij het verduurzamen van de aanpak Kansrijke Start. Dit heeft onder andere geleid tot een herinrichting van de samenwerking Kansrijke Start. Daarnaast is er op basis van input uit de lokale coalitie en een drietal bijeenkomsten met professionals gewerkt aan een plan van aanpak ‘Samen voor een Stevige Start’ om in 2022 concreet invulling te geven aan de opgave en doelstellingen van Kansrijke Start. Het verbeteren van de samenwerking, met name de aansluiting van het medische op het sociale domein, het beter signaleren van kwetsbaarheid en sociale regievoering zijn belangrijke thema’s die in 2022 in werkgroepen uitgewerkt zullen worden. Het afgelopen jaar is steeds vaker de aansluiting gezocht met betrokken beleidsdomeinen en programma’s (onder andere armoede, jeugdzorg, kinderopvang, kansrijk opgroeien) om werken aan kansengelijkheid integraal op te pakken en meer gebiedsgericht te werken.  

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53