Arnhemmers gezonder en fitter

Gezonde levensstijl

Gezonde levensstijl

Doel

Gezonde levensstijl

Iedere Arnhemmer moet in staat zijn zichzelf een gezonde leefstijl eigen te maken en zich deze vaardigheden zo jong mogelijk aan te leren, zoals gezond eten en drinken. Onze focus ligt op een rookvrije generatie, het voorkomen en verminderen van overgewicht en problematisch alcoholgebruik tegengaan. Om een gezonde levensstijl laagdrempelig en toegankelijk te maken voor iedereen komt er een ‘actieplan voetganger’, met als doel wandelen en joggen door de gehele stad veiliger en aantrekkelijker te maken (amendement 20A74 Actieplan voetganger).

Turap 2 2021

Een gezonde leefstijl is de basis voor een gezond en prettig leven. Samen met Sportbedrijf Arnhem en sportaanbieders in Arnhem verzorgen we steeds meer leefstijltrajecten. Ook op de aandachtsgebieden rookvrije generatie en verminderen van overgewicht doen we veel (zie ook de raadsbrief van 29 juni 2021 over de Voortgang Gezond & Fit). Daarnaast is er recent een lokaal preventieakkoord gesloten rondom onder meer deze thema’s.
In het ontwerp van de omgevingsvisie is al nadrukkelijk aandacht voor een beweegvriendelijke openbare ruimte. Aandacht voor de voetganger nemen we nu al mee in gebiedsontwikkelingen, zoals in Kronenburg. In bredere zin werken we aan een uitvoeringsagenda ‘bewegen in de openbare ruimte’, samen met onder meer de disciplines mobiliteit, openbare ruimte, sport en gezondheid.

Jaarverslag 2021

Een gezonde leefstijl is de basis voor een gezond en prettig leven. De meest recente update van onze inspanningen is gegeven in de raadsbrief 'voortgang gezond en fit van juni 2021.

Terugkijkend op 2021 kunnen we concluderen dat we langzaam aan stappen zetten zijn richting een meer preventieve aanpak, die breder is dan enkel sporten. Het aantal leefstijltrajecten is uitgebreid. JOGG en GO is uitgebreid naar meer wijken. Er zijn extra buurtsportcoaches aangesteld (onder andere in De Laar) en vanuit de GIDS-middelen zijn we aanjager van verschillende (preventieve) initiatieven. Zowel aan de 'software' kant (stimulering) als aan de 'hardware' kant (beweegvoorzieningen) blijven we ontwikkelen. Recent voorbeeld is de geopende pumptrack in Rijkerswoerd. Ook op het thema Rookvrij zijn verschillende stappen gezet.

De eerste stappen zijn gezet op een aanpak betreffende de mentale gezondheid van onze inwoners (vooral gericht op jongeren). Hier is in 2022 nog veel te winnen.

De coronacrisis brengt aan het licht dat leefstijl-gerelateerde aandoeningen een risicofactor vormen voor een ernstiger ziekteverloop bij het oplopen van corona. Onze leefstijlprogramma’s zijn dus ook in het licht van infectiepreventie van belang.

Het werk van de GGD Gelderland-Midden heeft ook in 2021 sterk in het teken gestaan van de bestrijding van de coronapandemie (testen, bron- en contactonderzoek, vaccineren). Bij het vaccineren zoekt de GGD zoveel mogelijk de mensen in de wijken op. De GGD is erin geslaagd om daarnaast de overige reguliere zorg grotendeels (soms op aangepaste wijze) doorgang te laten vinden.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53