Beschikbare en betaalbare woningen

Collectieven, zelfbouw en flexwonen bevorderen

Collectieven, zelfbouw en flexwonen bevorderen

Inspanning

Collectieven, zelfbouw en flexwonen bevorderen

Er is een vraag naar collectieven, zelfbouw en flexwonen. Voor deze concepten pakt de markt nieuwbouwontwikkeling niet automatisch op. Het vergt een inspanning van de gemeente om samen met ontwikkelaars en corporaties te komen tot aanbod voor deze groepen en praktische belemmeringen voor wooninitiatieven zoveel mogelijk weg te nemen. In 2021 bevorderen we de realisatie van twee CPO-locaties. Dit levert een bijdrage aan leefbare en heterogene wijken. We organiseren in samenwerking met de provincie en CPO-groepen een bijeenkomst over samenbouw.

Turap 2 2021

Er zijn positieve ontwikkelingen voor 'collectief wonen voor ouderen' in Elderveld (Elderburen, sociale huur) en Schuytgraaf (Huybert van Olden Hofje, middenhuur).  Verder is er een CPO mogelijkheid in Schuytgraaf (De Witte Wilgen, gunning in september 2021) en één in voorbereiding in Rijkerswoerd (Gaardenhage).

Voor het Merwedeterrein zijn de gesprekken gestart voor de invulling met flexibele woonvormen, onder andere voor bijzondere doelgroepen. Hiervoor is een subsidie van het Rijk beschikbaar.

De bijeenkomst over samenbouw moet nog plaatsvinden.

Jaarverslag 2021

In de stad zien we een grote behoefte aan zelfbouwmogelijkheden en collectieve woonvormen. Het Huybert van Olden Hofje (Schuytgraaf) is in ontwikkeling en het project in Elderveld (Leidenweg) is in 2021 opgeleverd. De Witte Wilgen in Schuytgraaf is momenteel in ontwikkeling en voor Gaardenhage en een CPO-project in Coehoorn worden voorbereidingen getroffen. Momenteel wordt binnen enkele concrete ‘zachte’ projecten bekeken óf en hoe we CPO-projecten mogelijk kunnen maken,  hierbij bekijken we ook hoe we door middel van een informatieavond en via beleid en ruimtelijk instrumentarium CPO kunnen stimuleren.

Om te voorzien in de grote vraag naar woningen, zetten we in Arnhem ook in op de bouw van flexwoningen. Op dit moment lopen gesprekken voor de realisatie van flexibele woonvormen op het Merwedeterrein en een aantal andere locaties. Voor het Merwedeterrein is een substantiële subsidie van het Rijk beschikbaar gesteld. Voor de andere flexwoonprojecten hebben we van het Rijk een kleine stimulansbijdrage gehad in het kader van de Regeling Huisvesting Aandachtsgroepen. Daarnaast wordt onderzocht of een aanvraag kan worden ingediend voor de flexpool van de Groene Metropoolregio. Mogelijk kunnen hierdoor experts van buitenaf, met kennis van flexwoonprojecten, worden toegevoegd aan het projectteam flexwonen.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53