Paragrafen

Onderhoud kapitaalgoederen

Actuele kaders

  • Afvalplan 2012-2020 (raadsbesluit 2012);
  • Uitrol omgekeerd inzamelen (raadsbesluit juni 2015);
  • Overeenkomst voor het Ondergronds Afval Transportsysteem bij Arnhem Centraal (OAT);
  • Raadsbesluit invoering van Diftar (systeem met gedifferentieerde tarieven, waarbij de hoogte van de afvalstoffenheffing is gekoppeld aan de hoeveelheid aangeboden restafval) en aangenomen amendement 'Kaders voor uitwerking van Diftar' (september 2017);
  • Raadsbesluit "Begrotingswijziging Diftar 1-7-2020" (november 2019);
  • Raadsbesluit "Verordening afvalstoffenheffing 2020" (november 2019).

Ambitie

In het Afvalplan is de ambitie opgenomen om in 2020 te komen tot meer hergebruik van het huishoudelijk afval. Arnhem heeft daarvoor de systeemkeuze van Omgekeerd Inzamelen gemaakt in 2015. Om een extra impuls aan afvalscheiding te geven is besloten om door middel van een heffingssysteem van gedifferentieerde tarieven, ook een prijsprikkel te gaan geven.

Met betrekking tot de inzamelvoorzieningen geldt:

  • Zorg voor een geborgde functionaliteit (geen storingen aan de voorzieningen).
  • Te allen tijde een veilige situatie bij de inzamelvoorzieningen voor gebruikers en passanten.
  • Hoogwaardige infrastructuur van inzamelmiddelen, collectief en individueel, waarmee afvalscheiding op elke locatie in Arnhem mogelijk is.

Planning

  • Jaarlijkse beoordeling op basis van de controles of de onderhoudsovereenkomst nog voldoende actueel is of aangevuld moet worden.
  • Noodzakelijk onderhoud aan het OAT zijn voorzien in de exploitatie en worden in 2021 opnieuw beoordeeld.
  • Noodzakelijke infrastructurele aanpassingen op de afvalbrengstations in Noord en Zuid worden in 2021 opnieuw beoordeeld.

Resultaat 2021

Het op 1 juli 2020 ingevoerde systeem van gedifferentieerde tarieven (Diftar) is op 1 juni 2021 weer afgeschaft nadat de gemeenteraad de uitslag van het in maart 2021 gehouden Diftar-referendum heeft overgenomen.
Met de afschaffing van Diftar zijn de ondergrondse containers voor restafval en Plastic Verpakkingen, Blik en Drankkartons (PBD) weer zonder afvalpas te openen. Ook zijn de bij de start van Diftar ingebouwde trommelverkleiningen van de restafvalcontainers verwijderd en is het weer mogelijk een afvalzak van 60 liter in de container te werpen in plaats van een zak van maximaal 30 liter. Dit heeft in 2021 geleid tot een versnelde afschrijving van investeringen.
De toegangscontrole op de GFT-verzamelcontainers is blijven bestaan omdat deze containers geplaatst worden op aanvraag van inwoners en het de bedoeling is dat die containers ook alleen gebruikt worden door de aanvragers.

Het aantal storingen aan containers is op een zeer acceptabel niveau. 2021 zijn er 341 meldingen van storingen bij onze containers geregistreerd op een aantal van ongeveer 1600 containers met toegangscontrole voor de stromen restafval, PBD en GFT. Bij de (jaarlijkse) inspectie van de (ondergrondse) containers zijn deze als veilig beoordeeld.

Op 1 juli 2021 is  een nieuwe overeenkomst met PreZero (voorheen SUEZ), voor de inzameling van huishoudelijk afval, van kracht geworden. PreZero exploiteert binnen deze overeenkomst de afvalbrengstations Noord en Zuid. In 2021 zijn de eerste gesprekken opgestart over aanpassingen en modernisering van de afvalbrengstations.
In 2021 is € 1,5 miljoen minder geïnvesteerd dan begroot in afwachting van beleidskeuzes na stoppen met diftar. Deze kredieten voor plaatsing GFT-voorzieningen en vervanging en revisie ondergrondse containers zullen in 2022 alsnog worden besteed.

In 2021 is regulier onderhoud gepleegd aan het Ondergronds Afval Transportsysteem (OAT). De hiervoor opgenomen raming in de begroting 2021 dekt de gerealiseerde onderhoudskosten.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53