Beschermen, herbestemmen en zichtbaar maken van cultuurhistorisch erfgoed

Ontsluiting van kennis over erfgoed

Ontsluiting van kennis over erfgoed

Inspanning

Ontsluiting van kennis over erfgoed

  • Planon, de monumentendatabase die raadpleegbaar is voor monumenten- en andere erfgoedgegevens, wordt verder gevuld met informatie.
  • Ondersteuning van Stichting Monuscript die jaarlijks boeken uitbrengt in de Arnhemse Monumenten Reeks.
  • De archeologische rapporten van de zuidelijke binnenstad zijn gereed. Er wordt begonnen met vertaling hiervan naar een publieksboek.
  • Rapporten van het archeologische onderzoek in Hoogstede-Klingelbeek en op het Kerkplein komen ook gereed. Hieraan zijn lezingen gekoppeld. Het organiseren van lezingen vormt een doorlopend proces.
  • Met Rozet als trekker wordt de archeohotspot weer opengesteld voor publiek en gaat fungeren als plek waar informatie over de Arnhemse archeologie kan worden opgehaald en aan projecten kan worden deelgenomen. De gemeentelijke archeologie levert onder andere vondstmateriaal en kennis.

Turap 2 2021

Het Planonproject is klaar. De database is helemaal geactualiseerd en er zijn werkingsgebieden aangegeven met betrekking tot de Omgevingswet. Monuscript is ondersteund; dit jaar is een publicatie over de Geitenkamp verschenen en een publicatie over Schaarsbergen is in een afrondende fase. Voor het publieksboek zuidelijke binnenstad is een projectvoorstel geschreven. Op basis hiervan is een uitgever geselecteerd. Vanaf september wordt gestart met het schrijfwerk, in eerste instantie het vervaardigen van een historisch kader. De rapportages van Hoogstede-Klingelbeek en het Kerkplein zijn gereed gekomen. Vertaling naar het grotere publiek vond plaats door presentaties en opnamen van resultaten in de Archeologische Kroniek van Gelderland over 2020. De archeohotspot is per oktober 2020 geopend. Dit gebeurde op een feestelijke wijze in de Romeinse Tuin in Elden. Door medewerkers van de vakgroep Erfgoed zijn twee presentaties in het kader van de ArchaeoAcademy gehouden, samenlopend met de programmering van Rozet/het Erfgoedcentrum. Doel is om de archeohotspot Arnhem ook een regionale vertaling te geven; aan de vormgeving en programmering wordt nu gewerkt. De coronacrisis heeft er wel voor gezorgd dat aan het fysiek openstellen van de archeohotspot nog geen invulling kon worden gegeven.

Jaarverslag 2021

De monumentendatabase Planon is gevuld met monumenten- en andere erfgoedgegevens. Deze zijn vertaald naar werkingsgebieden die een plek krijgen in het digitale stelsel van het Omgevingsplan. Redactioneel en financieel is een bijdrage geleverd aan het boek De Geitenkamp als onderdeel van de Arnhemse Monumentenreeks. Het kader voor het publieksboek met betrekking tot de archeologie van de zuidelijke binnenstad is met de uitgever afgestemd. Er vindt nu historisch onderzoek plaats om resten van aangetroffen markante gebouwen van een geschiedkundige context te voorzien. Denk hierbij aan het minderbroedersklooster aan de Broerenstraat. Er zijn verschillende lezingen gegeven. Deze zijn gekoppeld aan de zogeheten ArcheoAcademy, een onderdeel van de Archeohotspot in Rozet die, onder beperkingen van de coronacrisis, weer open is. Samen met Rozet is gewerkt aan verdere programmering van de Archeohotspot.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53