Beschermen, herbestemmen en zichtbaar maken van cultuurhistorisch erfgoed

Zichtbaar en beleefbaar maken van erfgoed

Zichtbaar en beleefbaar maken van erfgoed

Inspanning

Zichtbaar en beleefbaar maken van erfgoed

  • Erfgoed wordt waar mogelijk zichtbaar en beleefbaar gemaakt in de stad.
  • In projecten gaan wij ontwikkelkansen in projecten agenderen, stakeholders enthousiasmeren en kennis overdragen. Projecten waar dit speelt of op korte termijn kan gaan spelen zijn Meinerswijk fase 2, het Cobercoterrein en De Hes.
  • In 2020 wordt aan UNESCO het nominatiedossier voor de Limes aangeboden, met als doel deze aan te laten wijzen als werelderfgoed. Castellum Meinerswijk maakt hier deel van uit en aan de projectorganisatie die de voordracht voorbereidt, wordt ambtelijke ondersteuning gegeven. In het najaar van 2020 vindt de beoordeling door UNESCO plaats en is Castellum Meinerswijk geselecteerd als één van de te bezoeken locaties.
  • De historische kelders worden momenteel niet geëxploiteerd en extensief benut. Samen met Museum Arnhem en Rozet wordt een externe verkenning uitgevoerd naar mogelijke functie-scenario's voor de kelders.
  • Er wordt Arnhems vondstmateriaal voor archeologische tentoonstellingen geleverd.  
  • De Open Monumenten Dag wordt ondersteund, onder meer door het geven van rondleidingen en ambtelijk advies.

Turap 2 2021

Dit is een doorlopend proces. Veel inzet is gepleegd met betrekking tot de Eusebiuskerk. Hier zijn het graven van een verbindingsgang tussen de grafkelder van hertog Karel van Gelre en de crypte van de 10e-eeuwse Sint Maartenskerk, in opdracht van het stichtingsbestuur, en realiseren van de zuidelijke entree van advies voorzien. De contouren van de Sint Maartenskerk zijn ook teruggebracht in de bestrating. Met collega's van de gemeente Arnhem wordt samen opgetrokken als het gaat om de herinrichting van de Velperweg, met landgoedwaarden als inspiratie. In september wordt een pitch gehouden met betrekking tot het in aanmerking komen van dit project voor de Erfgoeddeal. Het nominatiedossier voor de Limes is aangeboden aan UNESCO. Op 27-7-2021 is tijdens een congres een positieve uitspraak gedaan door het werelderfgoedcomité over de werelderfgoedstatus. De Nedergermaanse limes en daarmee castellum Meinerswijk zijn UNESCO werelderfgoed. De externe verkenning naar functie-scenario's voor de historische kelders is uitgevoerd en met de stuurgroep (gemeente Arnhem, Rozet en Museum Arnhem) besproken. Een verzetskist uit de Tweede Wereldoorlog is tentoongesteld in Ede bij het Platform voor Militaire Historie en in relatie tot bij het Cobercoterrein gevonden tankfragmenten zijn gesprekken met diverse musea (Airbornemuseum/Nationaal Museum voor Militaire Historie) gevoerd om deze fragmenten daar tentoon te stellen. De Open Monumenten Dag, met als thema 'Mijn monument is jouw monument' is ook in 2020 ondersteund. Medewerkers van de vakgroep Erfgoed hebben onder meer rondleidingen gegeven in het Arnhemse stadhuis. Dit jaar doen we ook weer mee, het thema is nu inclusie. We gaan rondleidingen in het stadhuis geven en in het kader van een regionaal limesjaar om de UNESCO-status te vieren, geven we tijdens Open Monumentendag ook een lezing over de limes, gekoppeld aan het thema van inclusie.

Jaarverslag 2021

In 2021 heeft het Romeinse fort in Meinerswijk de status van UNESCO werelderfgoed gekregen, een dossier waar lang aan is gewerkt. Het fort maakt deel uit van de Nedergermaanse limes die als geheel is aangewezen als werelderfgoed.
Ter voorbereiding op de herinrichting van de Velperweg is een beroep gedaan op de zogeheten Erfgoeddeal, een samenwerkingsverband tussen het Rijk, gemeenten en maatschappelijke organisaties die actief zijn in de ruimtelijke ordening en erfgoedzorg. Dit heeft geleid tot een subsidie van €600.000 euro die voor de herinrichting van de Velperweg wordt ingezet om cultuurhistorische accenten te leggen zoals relaties met landgoederen.
Een ander voorbeeld van beleefbaar maken van erfgoed is het terugbrengen van cultuurhistorie in de openbare ruimte van de Geitenkamp. Andere voorbeelden zijn de openstelling van het stadhuis tijdens Open Monumentendag en ondersteuning van het werk van het bijbehorende stichtingsbestuur en het tentoonstellen van archeologisch vondstmateriaal in Rozet waaronder de 'Vondst van de Maand' die in de edities van de Arnhemse Koerier wordt opgenomen. De verkenning van nieuwe functies in de historische kelders is afgerond. Het vervolg wordt in 2022 opgepakt.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53