Erfgoed levert een bijdrage aan een aantrekkelijke stad om in te wonen, te werken, te winkelen en te recreëren

Beschermen, herbestemmen en zichtbaar maken van cultuurhistorisch erfgoed

Beschermen, herbestemmen en zichtbaar maken van cultuurhistorisch erfgoed

Doel

Beschermen, herbestemmen en zichtbaar maken van cultuurhistorisch erfgoed

Het Arnhemse erfgoedbeleid richt zich op behoud en versterking van cultuurhistorische waarden en helpt hiermee bij te dragen aan een aantrekkelijke stad om in te wonen, te werken, te winkelen en te recreëren. Dit wordt bereikt door:

  • Cultuurhistorie als inspiratiebron op te nemen in ontwerpopgaven en gebiedsprocessen, hier vorm aan te geven in (ruimtelijke) plannen en projecten waardoor cultuurhistorie zichtbaar en beleefbaar wordt gemaakt. Een voorbeeld is Kamp Koningsweg Noord waarvoor het militair verleden een belangrijk uitgangspunt is.
  • (Her-)bestemming van cultuurhistorisch erfgoed, door dit erfgoed een duurzame bestemming te geven en daardoor voor de stad te behouden. Te denken valt aan de Eusebiuskerk. De restauratie is mede bekostigd door rijkssubsidie en bij de verlening hiervan speelden herbestemmingsplannen een belangrijke rol. Als 'huiskamer' van de stad is een gerestaureerde Eusebiuskerk klaar voor de toekomst. Andere voorbeelden zijn de transformaties van de Lutherse kerk (Spoorwegstraat) en de Ambachtsschool (Boulevard Heuvelink) naar respectievelijk een horecagelegenheid en wooncomplex.
  • Het cultuurhistorische erfgoed duurzaam te beschermen, waar de kwetsbaarheid dit noodzakelijk maakt, bijvoorbeeld door plantoetsing en vergunningverlening. Te denken valt hierbij aan de restauratie van het Bio-Herstellingsoord en renovaties van wederopbouwarchitectuur.
  • Kennis over het Arnhemse erfgoed toegankelijk te maken en daarmee het publieksbereik en draagvlak voor het behoud van cultuurhistorische erfgoed te vergroten, bijvoorbeeld door advisering, erfgoedpublicaties, organiseren van lezingen en tentoonstellingen en het vullen van Planon, een extern te raadplegen monumentendatabase.

Turap 2 2021

Cultuurhistorische waarden hanteren als inspiratiebron bij ruimtelijke opgaven, duurzame bescherming en het toegankelijk maken van kennis over het Arnhemse erfgoed is onderdeel van het dagelijkse werk. Erfgoed is bij de Arnhemse voorbereidingen op de Omgevingswet gepositioneerd als onderdeel van een aantrekkelijke stad en krijgt op die wijze een nog steviger fundament bij ruimtelijke ontwikkelingen. Kern is dat in de ontwikkeling van Arnhem het specifieke DNA als basis fungeert, erfgoed nog zichtbaarder wordt gemaakt en bijbehorende verhalen worden gedeeld. De afgelopen periode is intensief samengewerkt met projectgroepen die bezighouden met de Omgevingswet en doorvertaling daarvan naar Arnhem. Erfgoed is ook nauw betrokken bij de ontwikkeling van het programmadoel 'Arnhem aantrekkelijke stad', onderdeel van het programma Ruimte voor Ontwikkeling.

Jaarverslag 2021

Voor de toelichting wordt verwezen naar onderstaande inspanningen.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53