Investeren in voorkomen

Doorontwikkelen sluitende aanpak jongeren in kwetsbare posities

Doorontwikkelen sluitende aanpak jongeren in kwetsbare posities

Inspanning

Investeren in voorkomen

Doorontwikkelen sluitende aanpak jongeren in kwetsbare posities

Het herijkte lokale en regionale VSV-beleid wordt vanaf 2021 van kracht. De beproefde aanpak van de leerlingnetwerken wordt ook doorontwikkeld voor het Entree-onderwijs en MBO-2 niveau. Het Schakelpunt heeft daarin een belangrijke rol. Speciale aandacht hebben we voor jongeren die door de verslechterde arbeidsmarkt geen stage of leerbaan kunnen vinden en begeleiding nodig hebben om de aansluiting met de arbeidsmarkt te kunnen maken. Daar is, naast onze Arnhemse investering, ook extra geld voor beschikbaar gesteld door de provincie Gelderland en wordt in regionaal verband invulling aan gegeven. Ook de inzet op het voorkomen van schulden en de inzet van schulddienstverlening is bij deze jongeren is komende tijd een belangrijk punt.

Turap 2 2021

Door de coronacrisis zijn de inspanningen voor jongeren in kwetsbare posities geïntensiveerd. De samenwerking met ketenpartners is versterkt omdat de urgentie toenam. De leerling- en studentnetwerken op het vso, pro, entree en mbo 2 hebben ook tijdens de periodes van lockdown doorgang gehad. Hierdoor zijn jongeren vroeg in beeld gekomen en is er passende ondersteuning ingezet in de route naar werk. Door de krapte op de arbeidsmarkt is het soms best een uitdaging om een passende werkplek en/of stage te vinden voor jongeren. Hier hebben we op ingespeeld door bijvoorbeeld het financieren van bepaalde certificaten voor jongeren om hen aantrekkelijk te maken voor sectoren waar wel nog voldoende werkgelegenheid is. Daarnaast hebben we ingezet op praktijksimulaties, stage-incentives voor werkgevers en actieve bemiddeling naar stage om jongeren zoveel mogelijk praktijkervaringen op te laten doen tijdens de schoolperiode. Tot slot werken we intensief samen met het UWV voor een groep jongeren in kwetsbare positie met kortdurende ww. We pakken de jongeren preventief op en begeleiden hen naar werk.

Jaarverslag 2021

In 2021 zijn zowel het nieuwe regionale als lokale voortijdig schoolverlaten programma gestart. De programma's zijn gericht op het ondersteunen en verbinden van de verschillende initiatieven die zich richten op het voorkomen van voortijdig schoolverlaten. Daarnaast is er in 2021 een regionale aanpak jeugdwerkloosheid ontwikkeld in samenwerking met de regionale partners. De aanpak richt zich op de doelgroep die het hardst geraakt is door de veranderde arbeidsmarkt namelijk laagopgeleide jongeren en jongeren zonder startkwalificatie. De regionale aanpak jeugdwerkloosheid is een aanvulling of voortduring van bestaande lokale en regionale initiatieven gericht op het verbeteren van de arbeidskansen voor jongeren. Met de inzet van de provinciale middelen zijn afgelopen schooljaar 55 mbo-studenten ondersteund bij het vinden van een stageplek. Daarnaast zijn er matches gemaakt tussen vso- en pro-leerlingen en werkgevers in kansrijke branches zoals transport en logistiek.   

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53