Meedoen en openstaan voor elkaar

Bestendigen regenboogaanpak

Bestendigen regenboogaanpak

Inspanning

Bestendigen regenboogaanpak

De bestaande aanpak is in 2020 herzien en geactualiseerd. De vernieuwing van beleid rond seksuele diversiteit hebben we gelijk op laten gaan met de herijking van de totale welzijnsopdracht (een sterke sociale basis). We verbeteren de zichtbaarheid van de gemeente Arnhem bij de doelgroep. We hebben goed zicht op de doelgroep. We versterken de samenwerking met partners in de stad. De tien punten uit de verklaring van Dordrecht bieden een concreet handvat. Hiermee gaan we onder andere samen met de partners in de stad in gesprek over het doorontwikkelen van een transgendervriendelijke werkvloer bij werkgevers en een toegankelijke arbeidsmarkt.

Turap 2 2021

De gemeente Arnhem maakt zich sterk voor het verbeteren van de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, trans- en intersekse personen (LHBTI personen). In 2021 hebben we op verschillende momenten extra aandacht gevraagd voor LHBTIQ+ thema's, bijvoorbeeld het 20-jarig jubileum van het openstellen van het burgerlijk huwelijk voor personen van gelijk geslacht. Ook besteden we jaarlijks aandacht aan 'coming-out dag'. Daarnaast hebben we de partners in de stad betrokken bij het ontwikkelen van het actieplan 'Vrij zijn in Arnhem' (zie ook bij 'Voorkomen en tegengaan van discriminatie'). Samen met de klankbordgroep LHBTIQ+ hebben we doelen ontwikkeld op het gebied van zichtbaarheid, versterken van de samenwerking tussen de partners en bewustwording. Via de campagne #ArnhemDurft geven we specifiek aandacht aan bewustwording. De doelen en acties zijn in het actieplan opgenomen. De aanpak is een doorlopend proces en blijft constant in ontwikkeling.

Jaarverslag 2021

De gemeente Arnhem maakt zich al jaren sterk voor het verbeteren van de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, trans-  intersekse en queer personen (LHBTIQ+ personen). In 2021 hebben we op verschillende momenten extra aandacht gevraagd voor LHBTIQ+ thema's, bijvoorbeeld bij het 20-jarig jubileum van het openstellen van het burgerlijk huwelijk voor personen van gelijk geslacht, ‘Paarse Vrijdag’ en ‘coming-out dag’. Zo hebben we op Paarse Vrijdag verschillende plekken in Arnhem paarsverlicht, hebben we op ‘coming-out dag’ in samenwerking met FOCUS Filmtheater een film en gespreksavond georganiseerd en heeft Stichting Welzijn Ouderen Arnhem (SWOA) zoals elk jaar weer een Regenboog-kookworkshop georganiseerd. Daarnaast is dit jaar voor het eerst de ‘Progress’ Regenboogvlag gehesen. Dit om extra aandacht te vragen voor gemarginaliseerde groepen binnen de LHBTIQ+ gemeenschap.  

Zoals elk jaar maken de kinderen in het onderwijs, zo vroeg mogelijk kennis met onder andere LHBTIQ+ thema’s. Helaas was dit, door de coronacrisis, beperkter mogelijk. Toch hebben onder andere Theatergroep Mind Mix en Theater aan Z op verschillende Arnhemse basis- en middelbare scholen prachtige voorstellingen mogen spelen. Ook hebben we samen met Rozet en Historicus Alex Bakker een tentoonstelling voorbereid over de geschiedenis van transpersonen in Nederland, deze is vanaf januari tot en met maart 2022 te zien in Rozet.

Daarnaast hebben we de partners in de stad betrokken bij het ontwikkelen van het actieplan 'Vrij zijn in Arnhem' (zie ook hieronder bij de inspanning 'Voorkomen en tegengaan van discriminatie'). Samen met onder andere de klankbordgroep LHBTIQ+ hebben we doelen ontwikkeld op het gebied van zichtbaarheid, versterken van de samenwerking tussen de partners en bewustwording. Via de campagne #ArnhemDurft geven we specifiek aandacht aan bewustwording. De doelen en acties zijn in het actieplan opgenomen. De aanpak is een doorlopend proces en blijft constant in ontwikkeling.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53