Meedoen en openstaan voor elkaar

Herformuleren welzijnsopdrachten

Herformuleren welzijnsopdrachten

Inspanning

Herformuleren welzijnsopdrachten

De welzijnsopdracht is herijkt, in de richtinggevende notitie 'samen werken aan een sterke sociale basis' zijn de uitgangspunten voor de Arnhemse manier van werken beschreven. De inhoudelijke thema’s waarop het welzijnswerk zich in de sociale basis richt zijn:

  1. Opgroeien en opvoeden;
  2. Maatschappelijke verbinding (ontmoeten, eenzaamheid voorkomen, leefbaarheid, voorkomen overlast, bewonersondersteuning, vrijwilligersondersteuning);
  3. Zelf- en samenredzaamheid (lichte vormen van begeleiding en ondersteuning, mantelzorg en informele zorg, langer thuis wonen en financiële kwetsbaarheid);
  4. Specifieke thema’s en actuele ontwikkelingen. Er moet ruimte blijven voor specifieke thema’s waarop door het welzijnswerk moeten worden ingespeeld, zoals seksuele diversiteit, ggz-problematiek en dementie.

Turap 2 2021

Het doel van de herijking welzijn is om een beweging op gang te brengen en toe te werken naar een stevige sociale basis. Deze veranderopgave is een belangrijke bouwsteen van onze koerswijziging binnen het totale sociaal domein. Dit doen we samen met inwoners, onze maatschappelijke partners in de wijken, de teams Leefomgeving, de Sociale wijkteams en andere organisaties. Maar ook in samenhang, zoals met de Arnhem-Oost aanpak. De afgelopen jaren is er onder andere door de teams Leefomgeving, bij bewoners veel informatie opgehaald over wat er speelt in de wijken en hoe we kunnen anticiperen op vragen. Deze informatie hebben we gebruikt om de subsidie-uitvraag 2022 op te stellen.
Daarnaast zijn diverse onderzoeken nog gaande: naar het jeugd- en jongerenwerk (inclusief Schuytgraaf en meidenwerk), aanpak ontmoeten en verbinden en buurthuizen.
Welzijnsinitiatieven (Empowering Nisa, Stichting JAM, Achter de Voordeur, Presikhaaf University, AM Support, Stichting Broek Omhoog, De Kansen, de driestroom, Automaatje - SWOA, RAAK, Stadslandbouw Mooieweg, De Wasplaats, Mobility Mentoring, Live plus, Toon Hermans Huis, Stichting Leergeld, Blauwe Wijk economie, Buurtgroenbedrijf, Samra, Vitanos, Stichting Stevig, Schatgravers en Leuke Linden) die zich bewezen worden geborgd binnen de begroting.
Ook werken we aan een actieplan (middellange en lange termijn) waarin we aangeven welke inzichten er zijn, onze ambities en de acties die daaraan gekoppeld zijn.

Jaarverslag 2021

Afgelopen jaar zijn de eerste stappen gezet richting de herijking van het welzijnsbeleid. Er zijn diverse inspanningen verricht om op de genoemde thema's stappen te zetten. Zo is bijvoorbeeld gewerkt aan een integraal jeugdpreventieplan voor Arnhem-Zuid en is de regeling Ontmoeten en Verbinden uitgevoerd en zijn daarmee maatschappelijke accommodaties in de wijken ondersteund. Ondanks deze inspanningen moeten er nog stappen worden gezet naar een herijkte welzijnsopdracht. Zo moet het subsidiehuis Welzijn nog worden aangepast.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53