Een passend vangnet

Aanpak terugdringing dakloosheid

Aanpak terugdringing dakloosheid

Inspanning

Aanpak terugdringing dakloosheid

De brede- landelijke- aanpak terugdringing dakloosheid richt zich op drie sporen:

  • preventie (voorkomen dakloosheid);
  • vernieuwing opvang (afbouw capaciteit opvang; opvang in 1- of 2 persoonskamers);
  • zelfstandig wonen (eventueel met begeleiding).

Arnhem zet, met de coronacrisis als versneller en zoals opgenomen in de Herstelagenda, maximaal in op het creëren van woonplekken, uitstroom uit de (nood)opvang en ombouw en afbouw capaciteit van de maatschappelijke opvang. De ombouw en afbouw van de capaciteit van de maatschappelijke opvang is afhankelijk van de realisatie van het aantal woonplekken. Lukt dit niet tijdig of onvoldoende, dan wordt ingezet op tijdelijke en/of permanente uitbreiding van de bestaande opvangcapaciteit.

Verder wordt onverminderd ingezet op preventie. Dit krijgt vorm in en in nauwe samenwerking met het programma Doorbraak naar Werk (armoede en schulden, werk en inkomen), het programma Zorg Dichterbij (voorkomen uitval).

Turap 2 2021

Inzet op preventie (voorkomen dakloosheid) wordt mede aangejaagd door het Actieprogramma Dak- en Thuisloze Jongeren, waardoor knellende regels op lokaal en landelijk niveau aan de oppervlakte komen en aangepast kunnen worden.
In het plan van opvang naar wonen is de koers en het tijdspad naar zelfstandig wonen uitgezet. Enkele woonprojecten zijn reeds gestart. De vernieuwing van de opvang, met name de afbouw van capaciteit, loopt parallel aan de uitstroom uit de opvang naar zelfstandig wonen.

Jaarverslag 2021

Op preventie, het voorkomen van dakloosheid, werd ook in 2021 onverminderd ingezet. Dit gebeurde onder meer door de oprichting van het daklozenloket, het voorkomen van huisuitzettingen en door waar nodig de kostendelersnorm niet toe te passen. Opvang vindt sinds april 2020 plaats in eenpersoonskamers. Dit is zo gebleven, ook nadat de noodopvang op het cruiseschip per 1 oktober 2021 beëindigd is. Er zijn tijdelijke extra opvanglocaties geopend, en een aantal daklozen heeft de stap van opvang naar een voorziening van begeleid wonen kunnen maken. De afbouw van capaciteit heeft nog niet kunnen plaatsvinden, enerzijds omdat het eerste woonproject voor volwassenen pas in 2022 gaat lopen, en anderzijds omdat de woonprojecten die gerealiseerd zijn voor jongeren de druk op de opvang nog onvoldoende verlicht hebben. Door de wooncrisis en de effecten van de coronacrisis moet de capaciteit voor opvang van gezinnen en van jongeren zelfs tijdelijk uitgebreid worden. Voor opvang van volwassenen is de huidige capaciteit toereikend.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53