Arnhemmers voelen zich thuis en kunnen meedoen in hun stad

Inclusief Arnhem

Inclusief Arnhem

Doel

Inclusief Arnhem

Als gemeente hebben we een hoog ambitieniveau op het thema inclusie. Het uitgangspunt is dat Arnhem een stad is van en voor alle inwoners, ongeacht afkomst, religie, beperking, geslacht of geaardheid. We richten ons op een vijftal focuspunten, waarop we zelf en in samenwerking met de stad invloed kunnen uitoefenen om deze te realiseren. We kijken ook nadrukkelijk naar onszelf als gemeente en werkgever: waarop kunnen wij het beter doen en de stad en onze partners inspireren om mee te doen? Wij vatten onze opdracht samen in de volgende focuspunten:
1. Voorkomen en tegengaan van discriminatie;
2. Positie inwoners met beperking versterken;
3. Diversiteit in organisaties;
4. Inclusieve gemeentelijke organisatie;
5. Inclusieve gemeentelijke communicatie.

Turap 2 2021

Sinds vorig jaar werken we bij het programma Inclusief Arnhem met vijf focuspunten: voorkomen en tegengaan van discriminatie; positie inwoners met een beperking versterken; diversiteit in organisaties; inclusieve gemeentelijke organisatie; inclusieve gemeentelijke communicatie. Op alle vijf focuspunten hebben we diverse inspanningen verricht (zie onderstaande tekst bij de betreffende focuspunten). Zo hebben we samen met de stad het plan 'Vrij zijn in Arnhem' ontwikkeld om discriminatie en racisme te voorkomen en terug te dringen. Helaas hebben we door de coronamaatregelen met betrekking tot sommige onderdelen een pas op de plaats moeten maken, activiteiten moeten uitstellen of anders organiseren (digitaal). Hierdoor heeft de planning van sommige focuspunten vertraging opgelopen. Zo zijn de themabijeenkomsten voor het opstellen van een lokale inclusieagenda VN-verdrag Handicap verschoven naar najaar 2021. We streven ernaar om deze inclusieagenda nog in 2021 vast te stellen. Ook gaan we dit najaar vaststellen hoe we de gemeentelijke communicatie inclusiever kunnen maken. In het eerste kwartaal van 2022 vertalen we dat naar concrete acties.

Jaarverslag 2021

Sinds 2020 werken we bij het programma Inclusief Arnhem met vijf focuspunten:

  • voorkomen en tegengaan van discriminatie en racisme;
  • positie inwoners met een beperking versterken;
  • diversiteit in organisaties;
  • inclusieve gemeentelijke organisatie;
  • inclusieve gemeentelijke communicatie.

Op alle vijf focuspunten hebben we diverse inspanningen verricht. Alle geplande activiteiten/ inspanningen zijn uitgevoerd, op één na. Dit betreft het onderzoek naar in hoeverre Arnhemmers met een migratieachtergrond, een LHBTIQ+ identiteit of een beperking zich herkennen en erkend voelen in onze communicatie. Dat onderzoek is wel gestart in 2021, maar de uitkomsten verwachten wij in april 2022. Zie voor een uitgebreid verslag van de inspanningen voor de focuspunten, de tekst bij het betreffende focuspunt. Onder dit kopje geven we de hoofdlijn weer van de inspanningen in 2021:

  • Inzetten op het vergroten van de bewustwording en het leveren van een bijdrage door onder andere de campagne #ArnhemDurft in juni 2021. Hierin roepen we Arnhemmers op voor elkaar op te komen als iemand gediscrimineerd wordt.
  • Het actieplan 'Vrij zijn in Arnhem' dat samen met de stad is ontwikkeld om discriminatie en racisme te voorkomen en terug te dringen. Eind 2021 zijn we begonnen met het vertalen van dat plan in een uitvoeringsplan met concrete acties, planning, wie het oppakken of met wie we het oppakken en hoe we het monitoren en evalueren.
  • Samen met de stad hebben we in 2021 de lokale inclusieagenda VN-verdrag Handicap ontwikkeld. Deze heeft het college eind 2021 in ontvangst genomen. Ook hiervoor zijn we eind 2021 gestart met het opstellen van een uitvoeringsplan.
  • Het starten van een onderzoek naar hoe we de gemeentelijke communicatie inclusiever kunnen maken. De uitkomsten van dat onderzoek gebruiken we in 2022 om een uitvoeringsplan op te stellen.
  • In 2021 zijn we samen met organisaties uit de stad (Provincie Gelderland, Rozet, Rabobank, Rechtbank Gelderland, Dirkzwager, Volkshuisvesting en gemeente Arnhem), gestart met een traject om van elkaar te leren in het diverser en inclusiever maken van de organisaties.
  • Het uitwerken van de bestuursopdracht ‘Een diverse en inclusieve organisatie’ in een uitvoeringsplan ‘inclusieve en diverse organisatie’ dat we in maart 2022 presenteren.
  • Om te kunnen sturen op de diversiteit en inclusiviteit van alle partijen die van de gemeente een subsidie ontvangen, is in de Algemene subsidieverordening een paragraaf over diversiteit en inclusie opgenomen. Zo kunnen we subsidieontvangers verplichten om invulling te geven aan inclusie en diversiteit. De gewijzigde subsidieverordening is ter vaststelling aan de gemeenteraad gestuurd.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53