Meer Arnhemmers zijn financieel zelfredzaam

Voorkomen en beperken (langdurige) armoede

Voorkomen en beperken (langdurige) armoede

Doel

Voorkomen en beperken (langdurige) armoede

Steeds meer Arnhemmers leven langdurig in armoede (4 jaar of langer). Een lang tekort werkt door op alle leefgebieden en op het hebben van beperkte financiële reserves. In Arnhem zetten we in op een verkorting van de periode waarin onze inwoners langdurig moeten rondkomen van een laag inkomen door inwoners perspectief te bieden. Om langdurige armoede te doorbreken, zetten we vol in om onze inwoners richting (betaald) werk te krijgen; mee te laten doen in de samenleving (sociale activering); schulden te voorkomen en te bestrijden; en de samenhang met andere vraagstukken in beeld te krijgen en op te lossen (bijvoorbeeld zorg).

Turap 2 2021

Een aanzienlijke groep Arnhemmers was ook in 2021 langdurig financieel (zeer) kwetsbaar. Zo'n 13% van de huishoudens had langdurig een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm. Een kleine 8% van de huishoudens had langdurig een inkomen net boven bijstandsniveau. Van deze laatste groep hebben we ruim 90% bereikt met de Individuele Inkomensondersteuning. Dat zijn 4.550 huishoudens. De doorstroom van deze groep hebben we nog niet in beeld. Daar wordt aan gewerkt.

Jaarverslag 2021

Langdurige armoede is een hardnekkig probleem. Het aantal Arnhemse huishoudens dat hiermee te maken heeft ligt, afhankelijk van definitie, helaas nog steeds tussen en de 4.000 en 9.000. Om (langdurige) armoede te voorkomen heeft het college in 2021 op diverse terreinen acties ondernomen.  
Samen met diverse partners in de stad hebben we ons ingezet om financiële problemen zo vroeg mogelijk te signaleren en aan te pakken. Met een nieuwe communicatiecampagne willen we het hulpaanbod nog meer onder de aandacht brengen. Met dat doel hebben we tevens meer vindplaatsen benut. Met de nieuwe Gelrepas beogen we inwoners met een laag inkomen nog meer sociaal te activeren. Om inwoners zo snel en zo goed mogelijk te begeleiden naar betaald werk, hebben we verder geïnvesteerd in het verstevigen van de samenwerking tussen regisseurs en wijkcoaches in de wijken. We noemen ook de samenwerking met UWV die goed gestart is, waarmee we de doorstroom van WW naar de bijstand zoveel als mogelijk willen voorkomen. Tenslotte noemen we onze investering in de Arnhemse kinderen die in armoede opgroeien. We hebben gezorgd voor meer kennis en handvatten om kinderarmoede gerichter aan te pakken en we zijn gestart met programma's om voortijdig schoolverlaten nog meer te voorkomen.  

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53