Voorkomen en beperken (langdurige) armoede

Inkomensondersteuning gericht op perspectief en activering

Inkomensondersteuning gericht op perspectief en activering

Inspanning

Voorkomen en beperken (langdurige) armoede

Inkomensondersteuning gericht op perspectief en activering

Ons grootste streven is armoedesituaties voorkomen dan wel doorbreken. We doen voorstellen hoe we inkomensondersteuning meer flexibel, op maat en gerichter in kunnen zetten en beter afgestemd op de situatie en ambitie van de inwoner. Om Arnhemmers met een laag inkomen meer perspectief te bieden is versterking van de inkomensondersteunende regelingen nodig. We willen dat onze regelingen naast een vangnet ook zoveel als mogelijk een weg uit armoede gaan stimuleren.

Turap 2 2021

Door de extra werkzaamheden naar aanleiding van de coronacrisis, We hebben een plan in voorbereiding. Wij zien kansrijke mogelijkheden en zullen de raad een aanpak voorleggen.
Met onze inkomensregelingen willen we niet alleen een goed financieel vangnet zijn. We willen tegelijkertijd dat de regelingen optimaal bijdragen aan het activeren van inwoners, zodat inwoners
vanuit hun mogelijkheden en zo snel als mogelijk ons vangnet niet meer nodig hebben. Ondanks het vangnet moet werken lonen. Ook zien we dat inwoners met een betaalde baan
soms hulp nodig hebben en dat ons vangnet in sommige situaties te veel bijdraagt aan een armoedeval, waardoor werken onvoldoende loont.

Jaarverslag 2021

Arnhem heeft een fors pakket aan inkomensregelingen en voorzieningen voor inwoners met een laag inkomen. De bestaanszekerheid voor huishoudens met een uitkering en een minimumloon is fragiel. Het college wil daarom een goed vangnet behouden voor inwoners in diverse situaties (ook de werkende met een risico op armoede) die dit tijdelijk en soms langere tijd nodig hebben. Tegelijkertijd beoogt het college dat zoveel mogelijk Arnhemmers voldoende inkomen genereren uit betaald werk. Dat betekent dat werken moet lonen.
In 2021 zijn we gestart met het verkennen van mogelijkheden om een zo eenvoudig mogelijk gemeentelijk vangnet te realiseren, met een betere balans tussen armoederisico's opvangen voor diverse situaties (dus meer maatwerk) enerzijds en werk stimuleren anderzijds (ook conform motie 20M344). Dit alles binnen de kaders van de landelijke wetgeving. Hiertoe zijn ook enkele gesprekken gevoerd met het Nibud. De nieuwe Gelrepas en de pilot Ondersteuning op Maat die beide in 2021 geïmplementeerd zijn, zijn goede voorbeelden van meer maatwerk.
We zijn echter minder ver dan we hadden gewild. Het is een complex vraagstuk. Bovendien hebben de extra werkzaamheden als gevolg van corona veel van onze tijd gevraagd. In 2022 willen we de benodigde stappen zetten.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53