Perspectief bieden

Doorontwikkelen (Centrum voor) Activerend Werk

Doorontwikkelen (Centrum voor) Activerend Werk

Inspanning

Perspectief bieden

Doorontwikkelen (Centrum voor) Activerend Werk

Het Centrum voor Activerend Werk heeft zijn bestaansrecht inmiddels bewezen. Activerend werk is zowel vanuit zorg als vanuit participatie een belangrijke stap naar meedoen en zelfstandigheid geworden in Arnhem. Als belangrijke aanbieder van de eerste stap naar werk werkt het Centrum voor Activerend Werk nauw samen met de andere ketenpartners, maatschappelijke organisaties en de wijkteams.
Recent zijn nieuwe meerjarige afspraken gemaakt met honderden aanbieders van Activerend werkplekken. Dit geeft aan hoe betrokken organisaties en ondernemers zijn om Arnhemmers weer mee te laten doen in de stad. De komende jaren zal Activerend werk ook een belangrijke schakel zijn en blijven op de Arnhemse participatierotonde. In 2021 zal de nadruk liggen op behoud van de kwaliteit en het financieel bestendigen van Activerend Werk.

Turap 2 2021

Activerend Werk is een co-productie van de programma's Zorg Dichterbij en Doorbraak Naar Werk. Het is een werkvorm om inwoners met een grote afstand tot de reguliere arbeidsmarkt kansen te bieden om mee te doen en te ondersteunen in hun arbeidsontwikkeling naar betaald werk. Activerend Werk wordt met een mix van middelen vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de Participatiewet bekostigd. De afgelopen periode is met name geïnvesteerd in het borgen en bestendigen van de kwaliteit van het aanbod van (best) passende activerend werkplekken.
Jaarlijks telt Activerend Werk circa 1.200 unieke deelnemers. Ongeveer 60% neemt deel aan een zogenaamd stabiel arrangement; gericht op het voorkomen/ doorbreken van sociaal isolement en meedoen). Ongeveer 40% neemt deel aan een zogenaamd ontwikkelarrangement; gericht op het zetten van stappen naar betaald werk. Wij hebben vastgesteld dat de stap van Activerend Werk naar betaald (begeleid) werk (geflankeerd door bijvoorbeeld jobcoaching en loonkostensubsidie) moeizaam verloopt. Vandaar dat we in 2021 investeren in het vereenvoudigen en verbeteren van deze verbinding. Hiertoe werd onder andere de Start-up Basisbaan voorbereid.

Jaarverslag 2021

Activerend Werk is een co-productie van de programma's Zorg Dichterbij en Doorbraak Naar Werk. Het is een werkvorm om inwoners met een grote afstand tot de reguliere arbeidsmarkt kansen te bieden om mee te doen en te ondersteunen in hun arbeidsontwikkeling naar betaald werk. Activerend Werk wordt met een mix van middelen vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de Participatiewet bekostigd. Het afgelopen jaar is met name geïnvesteerd in het borgen en bestendigen van de kwaliteit van het aanbod van (best) passende activerend werkplekken.
Jaarlijks telt Activerend Werk circa 1060 unieke deelnemers uit Arnhem vanaf 18 jaar. Ongeveer 52% neemt deel aan een zogenaamd ontwikkelarrangement, gericht op het zetten van stappen naar betaald werk waar mogelijk. Ongeveer 48% neemt deel aan een zogenaamd stabiel arrangement;. gericht op behouden of versterken van de bereikte mate van participatie. Wij hebben vastgesteld dat de stap van Activerend Werk naar betaald (begeleid) werk (geflankeerd door bijvoorbeeld jobcoaching en loonkostensubsidie) soms te groot is. Vandaar dat we in 2021 hebben geïnvesteerd in het vereenvoudigen en verbeteren van deze verbinding. Hiertoe werd onder andere de Start-up Basisbaan voorbereid.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53