Perspectief bieden

Doorontwikkelen Leerwerkloket Midden Gelderland

Doorontwikkelen Leerwerkloket Midden Gelderland

Inspanning

Doorontwikkelen Leerwerkloket Midden Gelderland

Het leerwerkloket zal meer dan voorheen een belangrijke rol krijgen in het schakelen tussen werken en leren in een veranderende arbeidsmarkt. Her-, om- en bijscholing, alsmede het vinden en vervullen van leerwerkmogelijkheden zijn nog meer nodig dan voorheen. Het leerwerkloket, met een regionale functie, is bij uitstek geschikt om hierin een spilfunctie te hebben. Dit zal de komende tijd verder worden vormgegeven. De samenwerking met de andere ketenpartners, met name het Werkgeversservicepunt, maar ook het onderwijs, zijn in 2021 belangrijke aandachtspunten.

Turap 2 2021

Het Leerwerkloket adviseert inwoners, werknemers en werkgevers over scholingsvragen. Jaarlijks werden er circa 500 adviesgesprekken gevoerd. Dit aantal werd in 2020 met 700 ruimschoots overschreden. Deze trend zet zich door. In de eerste helft van 2021 werden ruim 90 adviezen aan werkgevers (onder andere scholingsvragen, taal op de werkvloer, aanvragen leerbedrijven) gegeven en waren er 390 kandidaattrajecten (onder andere loopbaanadviezen, competentiescans, scholingsvouchers).
Daarnaast zorgt het Leerwerkloket voor voorlichting bij professionals in de regio over de mogelijkheden van leren en werken en over het aanbod van bijvoorbeeld MBO-instellingen, vakscholen, leerbedrijven en partners zoals Centrum voor Activerend Werk, Scalabor en Werkgeverservicepunt. Het Leerwerkloket heeft de afgelopen tijd ook nieuwe diensten ontwikkelt, zoals bijvoorbeeld de oriëntatiecarrousel, de branchegerichte ontwikkelarrangementen, en meer.
Door de coronacrisis verandert het bereik van het Leerwerkloket: meer mensen die in een reguliere situatie geen gebruik hadden gemaakt van de dienstverlening van de gemeenten; meer zij-instroom-vragen; meer werkgevers die vragen om loopbaanadviezen voor hun medewerkers. Leren werken en een leven lang ontwikkelen zijn door de coronacrisis stevig op de agenda gekomen.
De (tot dusver) tijdelijke versterking van het Leerwerkloket betekent dat er in de financiering van de organisatie een disbalans ontstaat tussen vaste en tijdelijke krachten. Dit is een opletter waarvoor in de tweede helft van 2021 een verbetervoorstel wordt voorbereid. Dit rekening houdend met de diverse landelijke en regionale ontwikkelingen en de belangrijke rol en positie van de functie van het Leerwerkloket hierbinnen.

Jaarverslag 2021

Het Leerwerkloket adviseert inwoners, werknemers en werkgevers over scholingsvragen. Jaarlijks werden er circa 500 adviesgesprekken gevoerd. Dit aantal werd in 2020 met 700 ruimschoots overschreden. Deze trend heeft zich in 2021 doorgezet. Er werden 726 kandidaatsgesprekken gevoerd (onder andere informatievragen, loopbaanadviezen, competentiescans, scholingsvouchers): 60% inwoners uit Arnhem en 40% uit regio en overige gemeenten; 33% met een WW-uitkering, 20% werknemers (van-werk-naar-werk), 19% met een Participatiewet-uitkering, 10% zelfstandige ondernemers, 5% scholier/ schoolverlater, 14% overig. Verder werden er in 2021 circa 140 adviezen aan werkgevers gegeven (voorlichting, scholingsvragen, taal op de werkvloer, aanvragen leerbedrijven).
Daarnaast zorgt het Leerwerkloket voor voorlichting bij professionals in de regio over de mogelijkheden van leren en werken en over het aanbod van bijvoorbeeld MBO-instellingen, vakscholen, leerbedrijven en partners zoals Centrum voor Activerend Werk, Scalabor en Werkgeverservicepunt. Het Leerwerkloket heeft de afgelopen tijd ook nieuwe diensten ontwikkeld zoals bijvoorbeeld de oriëntatiecarrousel, de branchegerichte ontwikkelarrangementen, en meer. Zo werden (in samenwerking met Kansenmakers) 40 jongeren ondersteund naar leerbanen/ stages, waren er 96 deelnemers aan de oriëntaties, stroomden 84 deelnemers (in samenwerking met onder andere werkgevers, Scalabor, ROC) in op leer-werk-trajecten en hebben 58 hiervan inmiddels weer een baan.
Door de coronacrisis verandert het bereik van het Leerwerkloket: meer mensen die in een reguliere situatie geen gebruik hadden gemaakt van de dienstverlening van de gemeenten; meer zij-instroom-vragen; meer werkgevers die vragen om loopbaanadviezen voor hun medewerker en meer bezoekers van de website. Het Leerwerkloket werkt dan ook nauw samen met het Regionale Mobiliteits Team.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53