Meer bewoners met een kwetsbaarheid kunnen in grotere mate in hun eigen woonomgeving zelfstandig (begeleid) wonen

Er zijn regionaal sluitende afspraken Beschermd Thuis

Er zijn regionaal sluitende afspraken Beschermd Thuis

Inspanning

Er zijn regionaal sluitende afspraken Beschermd Thuis

De komende jaren (2022-2031) worden de middelen voor Beschermd Wonen overgeheveld van centrumgemeenten naar de afzonderlijke gemeenten. Daarmee krijgt elke gemeente vanaf 2022 zelf de wettelijke verantwoordelijkheid Beschermd Wonen te regelen voor nieuwe cliënten.
De gemeenten in de regio Centraal Gelderland hebben in 2019 het Transformatieplan Beschermd Thuis (met alle stakeholders) vastgesteld. De ontwikkellijnen hierin zijn:

  • preventie,
  • toegang,
  • wonen en
  • de regionale ondersteuningsstructuur inclusief financiële afspraken.

Er zijn gezamenlijke uitgangspunten opgesteld en een uitvoeringsagenda.
Samen met de regio Centraal Gelderland werken we aan een breed palet aan voorzieningen: van lichte vormen van begeleiding tot gespecialiseerde opvang en beschermd wonen.
In 2021 zullen nieuwe regionale afspraken worden gemaakt over de inkoop van Beschermd Wonen vanaf 1-1-2022, de toegang en de regionale ondersteuningsstructuur inclusief financiële afspraken.

Turap 2 2021

De inhoudelijke doordecentralisatie van Beschermd Wonen start vanaf 1-1-2022. Dit houdt in dat alle gemeenten zich volledig gaan inzetten voor inwoners die in aanmerking komen voor beschermd wonen en dat daartoe regionale samenwerkingsafspraken worden gemaakt, dus een gezamenlijke sturing op beschermd wonen vanaf 1-1-2022. De financiële doordecentralisatie is echter met een jaar opgeschoven (1-1-2023). Vanaf dat moment zijn de gemeenten zelf verantwoordelijk voor de eigen inwoners die (nieuw) willen instromen in beschermd wonen, hiervoor ontvangen ze ook de middelen vanaf 1-1-2023. De regio is medio 2021 tot een bestuurlijk akkoord gekomen, waarmee per 1-1-2022 gezamenlijk en regionaal verder sturing kan worden gegeven aan de uitvoering van BW. Hiermee geven we ook invulling aan de van rijkswege vastgelegde Norm voor Opdrachtgeverschap voor BW. Er wordt een raadsvoorstel voorbereid met de kaders voor regionale samenwerking de komende jaren (voortbordurend op het Transformatieplan Samen aan Zet 2019-2021). In een convenant 2022 e.v. jaren zullen de regionale afspraken worden vastgelegd.

Jaarverslag 2021

De samenwerkende gemeenten in het programma Samen aan Zet (de gemeenten Arnhem, Rheden, Renkum, Lingewaard, Westervoort, Duiven, Overbetuwe, Zevenaar, Doesburg en Rozendaal) werken aan de regionale transformatie van beschermd wonen naar beschermd thuis. In 2021 is in regionaal verband verder gewerkt aan de diverse ontwikkellijnen die in de regio Centraal Gelderland zijn afgesproken in de doordecentralisatie van beschermd wonen.  Er zijn inhoudelijk goede en toekomstgerichte stappen gezet en hiermee is ook invulling gegeven aan diverse aspecten van de Norm voor Opdrachtgeverschap: er is een bestuurlijk akkoord overeengekomen met procesafspraken, er is een gezamenlijke visie opgesteld (de Kadernota) met daarin uitgewerkt wat onze inzet is voor de inwoners die zijn aangewezen op beschermd wonen, hoe we de transformatie naar beschermd thuis verder doorzetten en de gezamenlijke organisatie ervan. Ook is er gewerkt aan de governance-structuur en er ligt een advies voor de implementatie van de nieuwe toegang vanaf 1-1-2023. Waar nog geen overeenstemming over is bereikt zijn de uitgangspunten voor de begroting vanaf 2023. Er is een meningsverschil ontstaan tussen de gemeente Arnhem en de regiogemeenten over de verdeling van de gelden voor beschermd wonen. Het Transitieteam Beschermd Thuis (landelijke ondersteuning van de regio’s bij de doordecentralisatie) is gevraagd om onze regio te ondersteunen in dit proces en met een voorstel te komen voor mogelijke oplossingsrichtingen. Het streven is om dit ondersteuningstraject voor de lokale verkiezingen te hebben afgerond.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53