Doorbraak naar werk

Dichtbij de Arnhemmer en integraal

Dichtbij de Arnhemmer en integraal

Doel

Dichtbij de Arnhemmer en integraal

Arnhemmers die al langere tijd afhankelijk zijn van een uitkering verliezen we niet uit het oog. Dit is in lijn met de adviezen van onder meer de werkgroep sociale impact van de coronacrisis. Voor deze mensen blijft het onverminderd van belang om weer op weg te gaan naar werk. Ons uitgangspunt is om hen actief en op maat te begeleiden bij het zetten van stappen naar zelfstandigheid en werk. We kijken daarbij naar de individuele leefsituatie en pakken belemmeringen voor meedoen in Arnhem integraal op. We kijken naar de financiële situatie, de gezinssituatie, de gezondheid en de sociale omgeving. Als bijvoorbeeld blijkt dat er bovenmatig veel vrouwen instromen zal het college haar aanpak, beschikbare instrumenten en middelen op gepaste wijze in zetten om te begeleiden naar (betaalde) arbeid (conform motie 20M193 Pak groeiende economische ongelijkheid tussen mannen en vrouwen door coronacrisis aan). De nieuw ingerichte gebiedsteams van Werk en Inkomen hebben daar samen met de Sociale wijkteams een belangrijke rol in, maar ook onze ketenpartners, scholen en maatschappelijke organisaties, die Arnhemmers dagelijks ontmoeten, helpen daarbij.
Binnen het programma ‘investeren in een sociaal sterke stad’, gaan wij actief verbinding zoeken en het gesprek aan met sociaal maatschappelijke instellingen waaronder kerken, Leger des Heils, Moskeeën enz.” Hiermee willen wij pro-actief invulling geven aan de motie 20M176 Investeren in een sociaal sterke stad (amendement 20A80 Investeren in een sociaal sterke stad).

Turap 2 2021

De infrastructuur om onze inwoners actief en op maat te begeleiden, bij het zetten van stappen naar zelfstandigheid en werk, staat. De gebiedsteams van Werk & Inkomen zijn op sterkte en de samenwerking en rolverdeling tussen deze gebiedsteams en de Sociale wijkteams is nu helder en met diverse ketenpartners zijn activerings- en toeleidingsafspraken gemaakt passend bij de behoeftes van verschillende groepen. Vanwege de coronamaatregelen hebben we nog een extra inspanning te verrichten op het spreken van inwoners die al langdurig in de bijstand zitten om hen opnieuw te diagnosticeren. Het actief ontsluiten van de wijknetwerken op kansen voor meedoen en activering naar werk en het aanboren van vindplaatsen van mensen die nog niet of onvoldoende gebruiken van sociale voorzieningen moet nog op gang komen.   
Sociaal maatschappelijke instellingen waaronder kerken, Leger des Heils en moskeeën hebben veel contacten met inwoners. Ook met hen die niet direct in beeld zijn bij de gemeente. Zij signaleren en bieden ondersteuning op verschillende leefdomeinen, zoals schulden en armoede. Het contact met deze organisaties verstevigen we. Waar het contact er is, bekijken we samen met deze partijen of, en zo ja, hoe we beter op elkaar aan kunnen sluiten. Waar het contact er nog te weinig is, zoeken we actief de verbinding en gaan we in gesprek. Hiermee geven we invulling aan de motie 20M176 Investeren in een sociaal sterke stad (amendement 20A80 Investeren in een sociaal sterke stad).

Jaarverslag 2021

Om de problemen rondom de inwoner integraal op te pakken hebben we het afgelopen jaar verder geïnvesteerd in het borgen en verstevigen van de samenwerking tussen wijkcoaches en regisseurs. Op deze manier dragen we eraan bij dat zij elkaar goed weten te vinden en problemen die begeleiden naar werk in de weg kunnen staan optimaal oppakken.
Daarnaast hebben we geïnvesteerd in gebiedsgericht werken waarbij de Sociale wijkteams, Werk & Inkomen en teams Leefomgeving een gezamenlijk jaarplan maken dat gericht is op de kernproblemen van een wijk. Gezamenlijke focus, inzet van middelen en capaciteit dragen bij aan het oppakken van de complexe problematiek.
Met maatschappelijke instellingen (motie 20M176), waaronder kerken, is een periodiek overleg opgestart, waarin over en weer uitwisseling plaatsvindt over ontwikkelingen binnen het sociaal domein en waar wordt afgestemd voor de verdere doorontwikkeling van de samenwerking. Met de moskeeën wordt uitgewerkt op welke manier we de samenwerking onderling kunnen intensiveren.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53