Meer Arnhemmers zijn financieel zelfredzaam

Inkomen en uitgaven in balans: minder financiële problemen en problematische schulden bij inwoners

Inkomen en uitgaven in balans: minder financiële problemen en problematische schulden bij inwoners

Doel

Inkomen en uitgaven in balans: minder financiële problemen en problematische schulden bij inwoners

Armoede en schulden hangen sterk met elkaar samen. We willen bereiken dat meer Arnhemmers uit kunnen komen met hun inkomen; uitgaven hebben die in balans zijn met hun inkomsten. Alle inwoners die dat nodig hebben, krijgen de passende ondersteuning. We willen financiële problemen en problematische schulden zoveel mogelijk voorkomen of in een zo vroeg mogelijk stadium signaleren en aanpakken. Inwoners die te maken hebben met problematische schulden willen we zo snel en effectief mogelijk helpen.

Turap 2 2021

Voor alle Arnhemmers die dat nodig hebben is een passend aanbod voor ondersteuning om financiën op orde te brengen/houden. Het is belangrijk om dit aanbod nog meer onder de aandacht te brengen van inwoners en ketenpartners zodat inwoners hiervan optimaal gebruik van kunnen maken. In de voortgangsrapportage 2021 zijn acties beschreven waarmee we financiële problemen zoveel mogelijk  voorkomen of in een zo vroeg mogelijk stadium signaleren en aanpakken. De nieuwe Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) biedt kansen om ook op enkelvoudige signalen van schuldeisers aan inwoners een hulpaanbod te doen. Daarnaast benutten we zoveel mogelijk vindplaatsen en werken we samen met ketenpartners om inwoners met financiële problemen te bereiken.

Jaarverslag 2021

In 2021 hebben we toegewerkt naar een integrale armoede- en schuldenaanpak. In de voortgangsrapportage van deze armoede- en schuldenaanpak staan acties beschreven waarmee we financiële problemen zoveel mogelijk willen voorkomen of in een zo vroeg mogelijk stadium signaleren en aanpakken. Rondom de nieuwe Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) zijn pilots gedraaid om een effectief hulpaanbod bij het signaleren van enkelvoudige betalingsachterstanden te ontwikkelen. Middels een communicatiecampagne hebben we ons hulpaanbod zoveel mogelijk onder de aandacht gebracht bij inwoners en ketenpartners. Daarnaast zijn voorbereidingen getroffen om begin 2022 te starten met een wijkgerichte vervolgcampagne. Tenslotte hebben we, ondanks de beperkende maatregelen door corona, zoveel mogelijk vindplaatsen benut om inwoners met geldzorgen te bereiken. Voorbeelden hiervan zijn UWV, SVB, huisartsen, verloskundigen en de rechtbank.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53