Inkomen en uitgaven in balans: minder financiële problemen en problematische schulden bij inwoners

Intensiveren van preventie; voorkomen van financiële problemen

Intensiveren van preventie; voorkomen van financiële problemen

Inspanning

Inkomen en uitgaven in balans: minder financiële problemen en problematische schulden bij inwoners

Intensiveren van preventie; voorkomen van financiële problemen

Door corona krijgen meer inwoners financiële problemen. Daarom blijven we zeker nu, zoals ook in de Herstelagenda staat opgenomen, ons inzetten op het vroegtijdig signaleren van financiële problemen en schulden. Dit doen we onder andere door het continueren van Vroeg Eropaf en Erop Af en het uitwerken van een passend (preventie) aanbod. Met een gericht communicatieplan benaderen we onze inwoners actief met ons hulpaanbod. Om inwoners beter en sneller te vinden en bereiken maken we gebruik van vindplaatsen en ervaringsdeskundigen. We zetten daarbij alle middelen in die mogelijk zijn en maken scherp wanneer preventiebudgetten niet toereikend zijn (zie motie 20M179 Ruim budget voor preventie programma ‘Nog vroeger eropaf'). Daarnaast bekijken we de mogelijkheden tot een betere verbinding en inzet van de algemene voorzieningen.

Turap 2 2021

In de voortgangsrapportage van onze armoede en schuldenaanpak 2021 beschreven we de stappen die we gezet hebben om financiële problemen bij Arnhemmers te voorkomen. Als vervolg op onze communicatiecampagne van 2020 zijn we gestart met een nieuwe campagne "Geldzorgen, samen komen we eruit". Doel van deze campagne is om inwoners bekend te maken met ons aanbod en hen en de ketenpartners de weg te wijzen naar hulp. Focus in de eerste helft van 2021 lag vooral bij jongeren en ondernemers. In de 2e helft van 2021 ligt de focus op mensen met een migratieachtergrond.  We verwachten dat door corona meer inwoners financiële problemen krijgen. Hoewel in 2020 veel meer inwoners hulp bij hun schulden vroegen, blijft het aantal aanvragen nog achter bij onze verwachting. Daarom zetten we volop in op Vroeg Erop af en Erop af. de nieuwe Wgs biedt kansen voor vroegsignalering. We hebben vindplaatsen uitgebreid met onder meer UWV, verloskundigen en Reclassering. Tenslotte hebben we meerdere ketenpartners een training vroegsignalering aangeboden.

Jaarverslag 2021

In 2021 hebben we opnieuw stappen gezet om financiële problemen bij Arnhemmers te voorkomen. Via onze partner Rijnstad is het Goed Geregeld Arnhem Loket van start gegaan voor alle inwoners met financiële vragen. We zijn gestart met de communicatiecampagne 'Geldzorgen, samen komen we eruit' en hebben ook de voorbereidingen getroffen voor de wijkgerichte vervolgcampagne die begin 2022 van start is gegaan. Doel van beide campagnes is om inwoners bekend te maken met ons aanbod, het taboe rondom geldzorgen te doorbreken en hen en onze ketenpartners de weg te wijzen naar hulp. We hebben op meerdere manieren ketenpartners betrokken bij ontwikkelingen binnen ons aanbod schulddienstverlening. Zo namen we hen mee in onze voortgangsrapportage en organiseerden we twee ketenpartnerbijeenkomsten. Naast het informeren van de ketenpartners over relevante ontwikkelingen faciliteerden we daarmee ook de kennisuitwisseling en samenwerking tussen de ketenpartners zelf. Voor de wijkcoaches organiseerden we een SDV-tour om hen bij te praten en nadere samenwerkingsafspraken te maken. Voor de jongeren die 18 jaar worden, hebben we het lesprogramma 'Hoe word je rijk' ingekocht.  Daarnaast hebben we de landelijke Kwitstart-app lokaal gevuld met informatie op meerdere leefgebieden die van belang is als je 18 wordt.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53