Arnhem is een inclusieve stad waarin alle inwoners, ook met een beperking of chronische ziekte, zo zelfstandig als mogelijk leven in de wijk en meedoen aan de samenleving

Meer kwetsbare Arnhemmers nemen actief deel aan de maatschappij

Meer kwetsbare Arnhemmers nemen actief deel aan de maatschappij

Doel

Meer kwetsbare Arnhemmers nemen actief deel aan de maatschappij

We bieden Arnhemmers die niet participeren als gevolg van persoonlijke omstandigheden de mogelijkheid om deel te nemen aan de maatschappij, bij voorkeur via betaald werk, maar als dit niet haalbaar blijkt via vrijwilligerswerk of activerend werk. Steeds meer Arnhemmers participeren via activerend werk. We bevorderen de doorstroming vanuit activerend werk richting betaald werk/opleidingen of vrijwilligerswerk. Hier ligt een nauwe samenhang en samenwerking met het programma Doorbraak naar werk.

Turap 2 2021

Er wordt in de participatieketen steeds beter samen gewerkt ter ondersteuning van de inwoners die willen werken. Ontwikkeling van de inwoner staat centraal. Waar mogelijk is dit gericht op een stapje verder op de Participatieladder en op doorstroom of uitstroom. In de overige gevallen gaat het om het versterken of stabiliseren van de mate van participatie. Er is voldoende passend aanbod.

Een rendementsmeting Activerend Werk laat zien dat deelnemers die in 2020 deelnamen aan een traject Activerend Werk (n= 143) binnen 1 jaar daadwerkelijk stappen hebben gezet op de participatieladder (gemiddeld zijn ze 1,2 trede gestegen). Zie voor meer informatie hierover het figuur onderaan deze paragraaf.
In de afgelopen periode is het aantal inwoners dat zich meldt voor en actief aan de slag is met Activerend Werk (AW) aan het stijgen. Dit heeft vooral te maken met de intensievere samenwerking tussen Zorg dichterbij en Werk & Inkomen. In de participatieketen wordt samen gewerkt aan voldoende, passende ontwikkelmogelijkheden. De ontwikkeling van basisbanen is hier een voorbeeld van en geeft inwoners de kans om na Activerend Werk betaald met begeleiding aan de slag te gaan én zich verder te ontwikkelen.

Jaarverslag 2021

Er wordt in de participatieketen steeds beter samengewerkt ter ondersteuning van de inwoners die willen werken. Ontwikkeling van de inwoner staat centraal. Waar mogelijk is dit gericht op een stapje verder op de Participatieladder en op doorstroom of uitstroom. In de overige gevallen gaat het om het versterken of stabiliseren van de mate van participatie. Er is voldoende passend aanbod.

Een rendementsmeting Activerend Werk laat zien dat deelnemers die in 2020 deelnamen aan een traject Activerend Werk (n= 374) binnen 1 jaar daadwerkelijk stappen hebben gezet op de participatieladder (gemiddeld zijn ze 1,4 trede gestegen). Zie voor meer informatie hierover het figuur onderaan deze paragraaf.
In de afgelopen periode is het aantal inwoners dat zich meldt voor en actief aan de slag is met Activerend Werk (AW) aan het stijgen. Dit heeft vooral te maken met de intensievere samenwerking tussen Zorg dichterbij en Werk & Inkomen. In de participatieketen wordt samengewerkt aan voldoende, passende ontwikkelmogelijkheden. De ontwikkeling van basisbanen is hier een voorbeeld van en geeft inwoners de kans om na Activerend Werk betaald met begeleiding aan de slag te gaan én zich verder te ontwikkelen. Daarnaast wordt er nauw samengewerkt op het grensvlak Onderwijs en Activerend werk om kwetsbare jongeren de juiste ondersteuning te bieden in hun ontwikkeling naar zelfstandigheid.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53