Alle inwoners die hulp nodig hebben om zelfstandig te leven ontvangen de nodige zorg en ondersteuning tijdig, op maat en dicht bij huis

We ontschotten zorgsystemen en verkrijgen toereikend rijksbudget

We ontschotten zorgsystemen en verkrijgen toereikend rijksbudget

Inspanning

We ontschotten zorgsystemen en verkrijgen toereikend rijksbudget

We dragen via de G-40, VNG en de NDSD (Netwerk directeuren sociaal domein) bij aan een actieve lobby om voldoende rijksmiddelen te krijgen om de Wmo en Jeugdwet goed uit te kunnen voeren.
We agenderen bestuurlijk de ontoereikende middelen voor de jeugdzorg, doen mee aan landelijk onderzoek naar de kosten van jeugdzorg dat de basis vormt voor het mogelijk compenseren van de tekorten.

Landelijk wordt gewerkt aan een nieuw verdeelmodel voor beschermd wonen, maatschappelijke opvang (voorlopig uitgesloten) en begeleiding uit de Wmo. Inzet is een verdeelmodel van middelen op basis van objectieve criteria. De implementatie van het nieuwe model gaat naar verwachting in per 2022. De effecten zijn nog onduidelijk maar we verwachten dat onze regio Centraal Gelderland een ‘nadeelregio’ is. Wij monitoren deze ontwikkeling en lobbyen voor een redelijke uitkomst.

We werken met de zorgverzekeraar aan een meer gezamenlijk beleid voor de GGZ-doelgroep.
We onderzoeken hoe we een betere aansluiting kunnen realiseren tussen de forensische zorg en de Wmo-zorg. Dit doen we samen met het Sociaal wijkteam, het Veiligheidshuis, de reclasseringsorganisaties en de Dienst Justitiële Inrichtingen.

We werken aan het krijgen van meer inzicht in de herkomst van inwoners die in onze regio een beroep doen op beschermd wonen. Dat is van belang om bij het Rijk aan te kunnen tonen hoeveel budget Arnhem in de toekomst nodig heeft.

Turap 2 2021

Het ontschotten van zorgsystemen en het verkrijgen van toereikende Rijksbudgetten is een zaak van lange adem, waarbij goed samengewerkt moet worden met andere gemeenten, de VNG en de G40. Recent is een succes geboekt doordat via een AEF-onderzoek is aangetoond dat de huidige Rijksmiddelen voor jeugdzorg tekort schieten en gemeenten structureel extra middelen moeten krijgen om de jeugdzorg goed uit te kunnen voeren. Voor de jaren 2021 en 2022 heeft het Rijk inmiddels extra middelen toegekend en voor latere jaren wordt verwacht dat het nieuwe Kabinet extra middelen beschikbaar zal stellen. Om dit te bereiken wordt de huidige lobby voortgezet samen met andere gemeenten, VNG en de G40.

Het zorglandschap is nog steeds versnipperd over Wmo/jeugdzorg, Zorgverzekeringswet en Wet Langdurige Zorg, waarbij in de jeugdzorg een discussie gaande is over verdere regionalisering van een deel van de taken. Via het ontwikkelen van een Norm voor opdrachtgeverschap zijn we bezig om tot een werkbare aanpak te komen.

Jaarverslag 2021

Het ontschotten van zorgsystemen en het verkrijgen van toereikende rijksbudgetten is een zaak van lange adem, waarbij goed samengewerkt moet worden met andere gemeenten, de VNG en de G40. Recent is een succes geboekt doordat via een AEF-onderzoek is aangetoond dat de huidige rijksmiddelen voor jeugdzorg tekortschieten en gemeenten structureel extra middelen moeten krijgen om de jeugdzorg goed uit te kunnen voeren. Voor de jaren 2021 en 2022 heeft het Rijk inmiddels extra middelen toegekend en voor latere jaren wordt verwacht dat het nieuwe kabinet extra middelen beschikbaar zal stellen. Om dit te bereiken wordt de huidige lobby voortgezet samen met andere gemeenten, VNG en de G40.

Het zorglandschap is nog steeds versnipperd over Wmo/jeugdzorg, Zorgverzekeringswet en Wet Langdurige Zorg, waarbij in de jeugdzorg een discussie gaande is over verdere regionalisering van een deel van de taken. Via het ontwikkelen van een Norm voor opdrachtgeverschap zijn we bezig om tot een werkbare aanpak te komen. Inmiddels is de Regiovisie samenwerking en opdrachtgeverschap Jeugd, Wmo en Beschermd wonen in Centraal-Gelderland vastgesteld.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53