Meer jeugdigen ontwikkelen zich naar zelfredzaamheid en ontvangen waar nodig passende zorg

Minder jeugdigen zijn van zorg afhankelijk

Minder jeugdigen zijn van zorg afhankelijk

Doel

Minder jeugdigen zijn van zorg afhankelijk

  • We bakenen de inzet van de Jeugdwet beter af en houden zo de zorg beschikbaar voor de jeugdigen die het nodig hebben.
  • De wijkteams gaan zelf begeleiding bieden waardoor minder jeugdigen van specialistische jeugdzorg afhankelijk worden.
  • We onderzoeken de mogelijkheden om, in combinatie met bijvoorbeeld onderwijs en kinderopvang, zorg zo vroeg mogelijk en zo licht mogelijk preventief in te zetten.

Turap 2 2021

  • We versterken de samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp. Met Passend Wijs en de Sociale wijkteams hebben we de afgelopen periode gewerkt aan verschillende thema's: richtlijnen voor inzet van jeugdhulp binnen onderwijs en afspraken over samenwerking bij hoogbegaafdheid.
  • Met de inzet van de praktijkondersteuner jeugd (POH) bij drie huisartsenpraktijken krijgen kinderen dichtbij huis hulp, in een vertrouwde omgeving. De POH heeft aandacht voor veerkracht in het omgaan met problemen en kinderen leren dat het normaal is dat je wel eens problemen hebt. Uit de proef met de POH jeugd blijkt dat minder kinderen verwezen worden naar specialistische jeugdzorg. 75% van de kinderen kon door de POH geholpen worden. Nog 25% werd verwezen naar specialistische zorg.
  • In november 2020 zijn de wijkteams gestart met het zelf bieden van begeleiding in de wijken Malburgen en Schuytgraaf. Zo ontvangen kinderen dichtbij, lichte hulp. Inmiddels zijn 36 trajecten gestart waarbij de wijkcoach zelf begeleiding biedt. In beide teams gaat het om een grote verscheidenheid aan vragen waarbij coaches begeleiding bieden (bijvoorbeeld bij zelfstandig leren wonen of de scheiding van ouders).
  • We zien dat kinderen en jongeren in kwetsbare positie extra aandacht verdienen als zij 18 worden, omdat zij dan te maken hebben met andere rechten en plichten. We hebben onderzoek gedaan naar de werkwijze rond het opstellen en bewaken van toekomstplannen voor jongeren in de jeugdzorg om hen goed voor te bereiden op vertrek uit jeugdzorg. Op basis van dit onderzoek ontwikkelen wij een aanpak om de overgang van 18- naar 18+ beter te laten verlopen voor deze groep jongeren in een kwetsbare positie.

Jaarverslag 2021

We versterken de samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp. Met Passend Wijs en de Sociale wijkteams hebben we de afgelopen periode gewerkt aan verschillende thema's: richtlijnen voor inzet van jeugdhulp binnen onderwijs, afspraken over samenwerking bij hoogbegaafdheid en organiseren van voorliggende voorzieningen in scholen voor kinderen of jongeren met hulpvragen (bijvoorbeeld jongerenwerkers of kinderwerkers).

Met de inzet van de praktijkondersteuner jeugd (POH) bij drie huisartsenpraktijken krijgen kinderen dichtbij huis hulp, in een vertrouwde omgeving. De POH heeft aandacht voor veerkracht in het omgaan met problemen en om kinderen te leren dat het normaal is dat je wel eens problemen hebt. Uit de proef met de POH jeugd blijkt dat minder kinderen verwezen worden naar specialistische jeugdzorg. 75% van de kinderen kon door de POH geholpen worden. Nog 25% werd verwezen naar specialistische zorg.  In 2021 is het aantal praktijken uitgebreid naar 8 en het aantal praktijkondersteuners naar 4. Er is een start gemaakt met het onderzoeken van een overdracht van de POH jeugd naar een uitvoeringsorganisatie.

In november 2020 zijn de wijkteams gestart met het zelf bieden van begeleiding in de wijken Malburgen en Schuytgraaf. Zo ontvangen kinderen dichtbij, lichte hulp. Tot 1 november 2021 zijn 77 trajecten gestart waarbij de wijkcoach zelf begeleiding biedt. In beide teams gaat het om een grote verscheidenheid aan vragen waarbij coaches begeleiding bieden (bijvoorbeeld bij zelfstandig leren wonen of de scheiding van ouders).

We zien dat kinderen en jongeren in kwetsbare positie extra aandacht verdienen als zij 18 worden, omdat zij dan te maken hebben met andere rechten en plichten. We hebben onderzoek gedaan naar de werkwijze rond het opstellen en bewaken van toekomstplannen voor jongeren in de jeugdzorg om hen goed voor te bereiden op vertrek uit jeugdzorg. Op basis van dit onderzoek ontwikkelen wij een aanpak om de overgang van 18- naar 18+ beter te laten verlopen voor deze groep jongeren in een kwetsbare positie. Een start van de aanpak is de Kwikstart-app. Sinds januari 2022 heeft Arnhem een lokale pagina in de Kwikstart-app waar jongeren informatie kunnen vinden om de overgang van 18- naar 18+ soepeler te laten verlopen.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53