Meer kwetsbare jeugdigen wonen veilig thuis

Veilig Thuis

Veilig Thuis

Inspanning

Meer kwetsbare jeugdigen wonen veilig thuis

Veilig Thuis

Arnhem is centrumgemeente voor de regio Arnhem-Achterhoek. De prioriteiten uit de regioaanpak zijn gebaseerd op 1) meer inzetten op vroegsignalering en preventie van huiselijk geweld onder andere door het gebruik van de verbeterde meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 2) huiselijk geweld stoppen en duurzaam oplossen en 3) het hebben van aandacht voor specifieke aanpakken (denk bijvoorbeeld aan eergerelateerd geweld en ouderenmishandeling). Om te kunnen ontwikkelen op deze prioriteiten is samenwerking met regionale en lokale partners cruciaal. Denk hierbij aan regiogemeenten, de Sociale wijkteams, Veilig Thuis, jeugdgezondheidszorg, jeugdzorgaanbieders en Moviera. In de uitvoering van de regioaanpak is de subsidie aan Moviera (vrouwenopvang) daarom van belang.
We brengen in kaart welke gevolgen de coronacrisis heeft op huiselijk geweld en zorgen dat we de resultaten verwerken in een passende aanpak (motie 20M205 Meer aandacht voor huiselijk geweld). Daarbij blijven de prioriteiten en acties uit de bestaande regioaanpak huiselijk geweld en kindermishandeling 'Samen Veilig' 2019-2023, zoals vastgesteld op 17 september 2019, van kracht maar wordt de regio aanpak zo nodig aangepast met de uitkomsten van het onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis.

Turap 2 2021

We hebben voor de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling (HGKM) het afgelopen half extra jaar geïnvesteerd in de preventieve kant en in de onderzoekskant. De preventieve kant kenmerkt zich door het ontwikkelen van een pilot in samenwerking met Kairos, daderhulpverlening, Sociaal wijkteam Arnhem, Moviera, Veiligheidshuis en Veilig Thuis. In deze pilot genaamd Vijf-gesprekken model, maken we hoog-specialistische hulpverlening eenvoudig bereikbaar voor daders van geweld. Het is de verwachting dat we op deze manier de spiraal van HGKM in een vroeg stadium doorbreken, erger voorkomen en goede passende hulpverlening eenvoudig beschikbaar stellen. Daarnaast zijn we begonnen met het ontwikkelen van een aanpak rondom vrouwelijke genitale verminking (VGV). Dit betreft zowel een aanpak op de preventieve kant, door middel van trainingen, voorlichtingen en sleutelfiguren als nazorg & hulpverlening voor slachtoffers van VGV.

De investering in de onderzoekskant bestaat uit het onderzoek van Regioplan naar aanleiding van de motie 20M205 Meer aandacht voor huiselijk geweld. En verder in deelname aan de derde Cohortstudie van Verwey-Jonker waarin de effectiviteit van Veilig Thuis en ons lokale veld in de aanpak van HGKM wordt onderzocht.  De onderzoeksresultaten van Regioplan inclusief de aanbevelingen zijn inmiddels bekend. Deze worden uitgewerkt in samenwerking met onze ketenpartners tot een aanvullende aanpak. De uitkomsten van de 3de Cohortstudie worden eind 2022 verwacht.

De regiovisie Samen Veilig 2019-2022 geeft nog meer actiepunten. Dit vergt een doorlopende prioritering.

Jaarverslag 2021

Zie de toelichting in het programma Welzijn en Inclusie de inspanning 'Uitvoeren regiovisie 2019-2022 huiselijk geweld en kindermishandeling'.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53