Meer jeugdigen kunnen meedoen aan het dagelijks leven

Versterken eigen kracht van jeugdigen, sociaal netwerk en inzet algemene voorzieningen

Versterken eigen kracht van jeugdigen, sociaal netwerk en inzet algemene voorzieningen

Inspanning

Meer jeugdigen kunnen meedoen aan het dagelijks leven

Versterken eigen kracht van jeugdigen, sociaal netwerk en inzet algemene voorzieningen

Samen met onze inwoners en met professionals uit onderwijs, zorg en welzijn ontwikkelen we een samenhangend beleid en aanbod aan voorzieningen dat past bij de fases die kinderen (en hun ouders) doorlopen bij het opgroeien en opvoeden.
We stimuleren een passend aanbod van algemene voorzieningen dat preventief op, of in combinatie met specialistische jeugdzorg ingezet kan worden. Denk bijvoorbeeld aan 'steungezinnen', waarbij ouders een kind tijdelijk opvangen zodat de biologische ouders op adem kunnen komen of een ondersteuningsplan waarin interventies in onderwijs en zorg logisch samenhangen.
De Sociale wijkteams gaan zelf kinderen en hun ouders begeleiden en, waar nodig, wordt aanvullend specialistische jeugdzorg ingezet.

Turap 2 2021

  • Vanuit verschillende samenwerkingspartners kregen wij signalen dat de mentale gezondheid van meer kinderen en jongeren onder druk stond als gevolg van de coronacrisis. Scholen vroegen naar aanleiding hiervan om extra ondersteuning vanuit de gemeente. In reactie hierop hebben wij ondersteuning georganiseerd door studenten van HAN-opleidingen Pedagogiek en Social Work. Zij pakken lichte hulpvragen op door een luisterend oor en begeleiding te bieden. Deze studenten krijgen zelf ook begeleiding, zodat zij kunnen opschalen naar professionele ondersteuning als er sprake is van zwaardere problematiek
  • Voor kinderen die zich somber of neerslachtig voelen kan afleiding helpend zijn. Daarom hebben wij de jongerenwerkers (Rijnstad, AM Support, PU en Youthfor Christ) gevraagd hier een rol in te nemen. De jongerenwerkers fungeren als vast aanspreekpunt per wijk en kunnen deze jongeren laagdrempelig, voorliggend coaching en(sport) activiteiten bieden. Indien nodig kunnen de jongerenwerkers kinderen of jongeren ook aanmelden voor jeugdhulp.

Jaarverslag 2021

Om het aanbod van voorzieningen in de wijk (sociale basis) aan te laten sluiten bij waar kinderen en jongeren behoefte aan hebben, hebben wij hiernaar onderzoek gedaan (Goed Geschut, zie programma Welzijn en Inclusie).

Vanuit verschillende samenwerkingspartners kregen wij signalen dat de mentale gezondheid van meer kinderen en jongeren onder druk stond als gevolg van de coronacrisis. Scholen vroegen naar aanleiding hiervan om extra ondersteuning vanuit de gemeente. In reactie hierop hebben wij ondersteuning georganiseerd door studenten van de HAN-opleidingen Pedagogiek en Social Work. Zij pakken lichte hulpvragen op door een luisterend oor en begeleiding te bieden. Verder zijn wij met VO- en PO-scholen in gesprek over hoe wij voorliggende hulp in de school kunnen organiseren (bijvoorbeeld kinderwerkers, jongerenwerkers).

Voor kinderen die zich somber of neerslachtig voelen kan afleiding helpend zijn. Daarom hebben wij de jongerenwerkers (Rijnstad, AM Support, PU en Youth for Christ) gevraagd hier een rol in te nemen. De jongerenwerkers fungeren als vast aanspreekpunt per wijk en kunnen deze jongeren laagdrempelig, voorliggend coaching en(sport) activiteiten bieden. Indien nodig kunnen de jongerenwerkers kinderen of jongeren ook aanmelden voor jeugdhulp.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53