Meer jeugdigen ontwikkelen zich naar zelfredzaamheid en ontvangen waar nodig passende zorg

Meer kwetsbare jeugdigen wonen veilig thuis

Meer kwetsbare jeugdigen wonen veilig thuis

Doel

Meer kwetsbare jeugdigen wonen veilig thuis

Veel jeugdigen hebben helaas te maken met een onveilige thuissituatie. Dit komt onder andere voort uit vechtscheidingen of andere huiselijke problemen. We willen onveilige situaties sneller signaleren (vroegsignalering) en meer jeugdigen in een kwetsbare situatie een veilige woon- en leefomgeving bieden.

  • We werken mee aan de uitvoering van de Gelderse verbeteragenda Jeugdbescherming, gericht op het verbeteren van de veiligheid van kinderen in kwetsbare, onveilige gezinssituaties.
  • Samen met de wijkteams werken we aan een beter perspectief voor gezinnen met meervoudige problematiek en veiligheidsproblemen.
  • We willen uithuisplaatsing vaker voorkomen, door de inzet van een multidisciplinair team, dat snel en flexibel bij kwetsbare gezinnen ingezet kan worden en escalatie helpt te voorkomen.
  • We verminderen het aantal jongeren in verblijf, door casuïstiek tijdig te bespreken op het Perspectiefoverleg en tijdig ambulante zorg in te zetten om zo uithuisplaatsing te voorkomen.
  • We werven ouders voor pleegzorg en zetten groepswonen in als alternatieven voor verblijf.
  • We sturen op integrale samenwerking tussen wijkteams, Veilig Thuis, jeugdbescherming en Raad voor de Kinderbescherming, waardoor we de veiligheidsketen inkorten waar dat kan.
  • We dragen bij aan de regionale transformatieagenda Jeugdzorg en zetten activiteiten in ter ondersteuning van jeugdigen in complexe echtscheidingssituaties. We bieden informatie via een website en bieden ondersteuning met een lokale vraagbaak waarin verschillende zorg- en welzijnsaanbieders samenwerken. Ook het onderwijs wordt hierbij betrokken.

Turap 2 2021

  • Met de acties uit de Gelderse Verbeteragenda Jeugdbescherming (GVJB) willen wij de veiligheidsketen voor kinderen in onveiligheid verbeteren en verkorten. Op 30 juni 2021 zijn de afspraken rondom de GVJB op bovenregionaal niveau vastgesteld. De contracten met de jeugdbescherming 2022 worden in het najaar van 2021 vastgelegd in de regionale contractering.
  • Team VAV (Vertrouwd, Aanwezig en Veilig) is in januari 2021 van start gegaan vanuit de Sociale wijkteams Arnhem. Inmiddels worden 13 gezinnen ondersteund wat uitgebreid kan worden naar 15 gezinnen per jaar. Door deze inzet wordt verergering van problematiek en inzet van jeugdbescherming voorkomen.
  • Het regionale Perspectiefoverleg bestaat inmiddels een jaar. Hier worden complexe dossiers multidisciplinair besproken en er wordt geadviseerd over ambulante begeleiding of uithuisplaatsing. In het eerste half jaar 2021 zijn 19Arnhemse jongeren besproken in het Perspectiefoverleg.  
  • Op 1 maart 2021 is het Digitaal Scheidingsloket live gegaan waarmee we complexe scheidingen voorkomen door relevante informatie te bieden aan ouders en hen hulp te bieden. Deze informatie en hulp is ook beschikbaar voor kinderen van ouders die uit elkaar gaan of gaan scheiden. Het doel is vechtscheidingen te voorkomen omdat uit cijfers blijkt dat dit een oorzaak is voor een groot aantal kinderen dat in de jeugdzorg belandt.
  • In de afgelopen twee jaar is het aantal jeugdbeschermingsmaatregelen en het aantal jongeren in verblijf licht afgenomen. Komende jaren zetten we het bovenstaand beleid voort om verdere daling mogelijk te maken.

Jaarverslag 2021

Met de acties uit de Gelderse Verbeteragenda Jeugdbescherming (GVJB) willen wij de veiligheidsketen voor kinderen in onveiligheid verbeteren en verkorten. Op 30 juni 2021 zijn de afspraken rondom de GVJB op bovenregionaal niveau vastgesteld. De contracten met de jeugdbescherming zijn met ingang van 1 januari 2022 aangepast. In het eerste kwartaal van 2022 worden afspraken over aanmeldroutes en verdere samenwerking binnen het veiligheidsnetwerk verder uitgewerkt.  

Het Team Vertrouwd, Aanwezig en Veilig (VAV) is in januari 2021 van start gegaan vanuit de Sociale wijkteams Arnhem, waarbij gezinnen aan huis worden ondersteund om de veiligheid te herstellen ter voorkoming van jeugdbeschermingsmaatregelen. Inmiddels worden 15 gezinnen ondersteund wat uitgebreid kan worden naar nog twee gezinnen die ondersteuning vanuit Team VAV kunnen ontvangen.

Het regionale Perspectiefoverleg is vanaf eind 2021 omgevormd in het Regionaal Expertteam Centraal Gelderland. Hier worden complexe dossiers multidisciplinair besproken en er wordt geadviseerd over ambulante begeleiding of uithuisplaatsing. Bovendien wordt geholpen om voor de Jeugdbescherming tijdig passende jeugdhulp in te zetten.
Op 1 maart 2021 is het Digitaal Scheidingsloket live gegaan waarmee we complexe scheidingen voorkomen door relevante informatie te bieden aan ouders en hen hulp te bieden. Deze informatie en hulp is ook beschikbaar voor kinderen van ouders die uit elkaar gaan of gaan scheiden. Het doel is vechtscheidingen te voorkomen omdat uit cijfers blijkt dat dit een oorzaak is voor een groot aantal kinderen dat in de jeugdzorg belandt.

In de afgelopen twee jaar is het aantal jeugdbeschermingsmaatregelen en het aantal jongeren in verblijf licht afgenomen. In de komende jaren zetten we het bovenstaand beleid voort om verdere daling mogelijk te maken.

Deze pagina is gebouwd op 04/22/2022 14:19:16 met de export van 04/22/2022 08:58:53